Datum objave: 02. Rujan 2022

KALENDAR / Na današnji dan rođen je Slavo Grubišić "otac" modernog šibenskog muzeja koji je itekako zadužio Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan prije 96 godina rođen je povjesničar Slavo Grubišić, čovjek bez kojeg ne bi bilo Muzeja grada Šibenika kakav je danas. Institucije priznate u cijeloj Hrvatskoj i šire. 

Nemjerljiv je njegov doprinos šibenskoj kulturi i znanosti. Simpoziji, članci, zbornici, izložbe, otkrivanje bogate šibenske povijesne ostavštine. Teško je nabrojiti sve projekte koje je započeo i na kojima je radio. Uz to, njegovim velikim trudom i angažmanom imamo muzej ovakav kakav je danas., napisali su njegovi kolege  na Facebook profilu šibenskog muzeja. 
Dužnost direktora Muzeja preuzeo je 1964. godine  i na njoj je ostao do travnja 1992.  Prije toga bio je omiljeni profesor u šibenskoj gimnaziji.  U tom gotovo tridesetogodišnjem razdoblju,  koliko je bio na čelu šibenskog muzeja, zahvaljujući njegovom velikom trudu i angažmanu, Muzej grada Šibenika je postao jedna od vodećih muzejskih ustanova, i to, nije neskromno reći, ne samo u južnoj Hrvatskoj. Do 1975. godine iseljeni su svi stanari iz kompleksa Kneževe palače, što je u ono vrijeme bio i te kakav pothvat, dovršeno je uređenje kompletnog prostora, a 21. prosinca 1975. godine, otvoren je izložbeni dio prostora izložbom „Juraj Matejev Dalmatinac“. Nakon toga, godine 1979., otvoren je prvi dio i to arheološki  stalnog postava, a u studenom 1986. i drugi. U ovom vremenu muzejska aktivnost izuzetno je intenzivna, počev od muzeološke, preko izdavačke, pa do istraživačke.
 „Gospodin Slavo Grubišić postao je prepoznatljiv kad se spomene Muzej grada Šibenika. Svakako, treba i mlađim generacijama prenositi kako je zadužio Šibenik, ali i hrvatsku kulturu općenito. Erudita, humanist, čovjek. Veliko mi je zadovoljstvo što sam mogao raditi i učiti od ovog, u svakom smislu, gospodina i intelektualca”, kaže Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja Grada Šibenika. 
Iz kategorije: Vijesti