Datum objave: 06. Rujan 2022

ISTRAŽILI SMO / Zašto je šibenskom Kazalištu koje nema program klasične glazbe prioritet bio nabava novog koncertnog klavira

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku je pokraj tri klavira koje ima nedavno kupilo novi i to koncertni klavir Bösendorfer 275 ručne izrade koji zadovoljava najviše standarde u klasičnoj glazbi, istina ne novi nego obnovljeni. Tim povodom Šibenčanima su darovali izniman koncert klasične glazbe i to čuvenog violiniste Juliana Rachlina i troje njegovih kolega Sarah McElravy na violi, Borisa Andrianova na violončelu i Andreja Gugnina na klaviru. Sve pet, rekli bismo i vrlo pohvalno da se u vezi s tim ne nameću neka pitanja i da priča, barem dijelom nije i nelogična već po tome što kazališna kuća, koja je ne tako davno ukinula svoj jedini festival klasične glazbe  i nema koncertnu djelatnost ,sada nabavlja vrhunski klavir.

Darovana Josipovićeva Yamaha im više nije dovoljno dobra 

Najprije je gradska uprava priopćila da je Grad Šibenik darovao taj klavir HNK-u u Šibeniku što je pomalo smiješno jer je Grad osnivač tog kazališta i njegova se djelatnost financira iz gradskog proračuna pa baš i ne drži vodu kada se novac koji je dodatno izdvojen za nabavu klavira naziva poklonom. Potom, poznato je da je šibensko kazalište zahvaljujući inicijativi tadašnje ravnateljice Nere Gojanović i angažmanu tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića prije 10 godina, zaista na poklon dobilo novi klavir Yamahu koji ispunjava puno veće koncertne kriterije od onih koje su potrebne za aktivnosti šibenskog kazališta. Pitanje je i zbog čega je nabava novog klavira, uz taj koji je više nego dovoljan, bila prioritet i to u situaciji kada je HNK u Šibeniku ukinuo vlastiti program klasične glazbe „Musica Appassionata” i kada u vrh glave ima dva pijanistička recitala godišnje na svom programu. Službeno nije spomenuto koliko je taj novi klavir koštao, ali poznato je da je on vrlo skup i da mu se tržišna cijena kreće preko 40 000 eura. A tu je još i za građane besplatni koncert svjetskih zvijezda koji ne stoji manje od 100 000 kuna. Nelogično je i to, ma koliko je taj nastup bio izvrstan, da u povodu nabave novog klavira organizirate koncert na gudačkim instrumentima, a samo jedna skladba odsvirana na novom klaviru. To je recimo kao da ste kupili novi auto, aonda ste prijatelje da se pohvalite provozali svojom jedrilicom!

Kada je HNK u Šibeniku na poklon dobio Yamahu na njoj je nastupio Maksim Mrvica.

Klavir i vrhunski koncert dobili za samo 215 000 kuna 

Prema odgovorima koje smo dobili od ravnatelja HNK u Šibeniku Jakova Bilića ispada da su ta kazališna kuća pa i Šibenik u tome profitirali jer su taj klavir i koncert dobili za, samo kako on tvrdi, nešto manje od 215 000 kuna. „Koncert je poklonjen publici jer je trenutak i povod iznimno rijedak i svečan. Nabava velikog koncertnog klavira nije svakodnevna pojava te smo se time vodili. S obzirom na to da smo produkcijski realizirali gostovanje svjetskih umjetnika za minimum troškova, držimo da smo pokazali produkcijsko umijeće i snagu. To se usudimo reći jer se produkcija ovakvih događaja, misleći na nabavu takvog klavira i sam koncert koje je Šibenik dobio za nešto manje od 215 tisuća kuna , inače mjeri u desecima tisuća eura”, ističe Bilić navodeći da veliku zaslugu za to ima, kako on kaže, partner u cijeloj priči, umjetnička organizacija Cristoforium art, koja se upravo bavi restauracijom i prodajom klavira, na čelu s gospodinom Danijelom Gašparovićem. „Zahvaljujemo im se što su prepoznali Šibenik kao sredinu za razvoj kulturnog sadržaja na vrhunskom nivou”, dodaje Bilić.
Iz toga proizlazi da to ipak nije bio obični postupak javne nabave novog klavira već da je inicijativa, po svemu sudeći, došla od gospodina Gašparevića. Pijanist i menadžer Danijel Gašparović je sa svojim ocem pijanistom, profesorom na Akademiji i klavirskim restauratorom Ljubomirom Gašparovićem, dok je bio živ, sakupio najveću privatnu zbirku klavira u Hrvatskoj. Njihova zbirka klavira iz prve polovice 19. stoljeća sadrži više instrumenata nego svi muzeji u Hrvatskoj zajedno.
U svom odgovoru na naš upit ravnatelj Bilić ocjenjuje da „dosadašnji polukoncertni klavir Yamaha 227 serijske izrade nije na razini ovog koncertnog klavira Bösendorfer 275 ručne izrade koji zadovoljava najviše standarde u klasičnoj glazbi” iako on nije stručnjak za glazbu, a kako smo doznali, u tome nije sudjelovao nitko stručniji iz te kazališne kuće. Postavlja se pitanje tko je taj koji je ocijenio da Kazalištu, koje gotovo da i nema svoju glazbenu produkciju i u kojem vrlo rijetko nastupaju klasični glazbenici, dosadašnja Yamaha nije bila dovoljno dobra.
Ravnatelj Bilić kaže da su novi klavir nabavili „kako bi omogućili razvoj te unaprijedili i digli na novu razinu klasičnu glazbu” te dodaje da je „u produkciji naše kuće posljednjih godinu dana učinjeni su napori i u tom segmentu rada. Uz pozicioniranje kazališta kao primamljivog partnera i organizatora dolaska vrhunskih glazbenika, što ovaj klavir ručne izrade nudi, od sljedeće sezone kazalište će nuditi vlastite koncerte klasične glazbe i u drugim sredinama”. No glazbenici s kojima smo razgovarali tvrde da je Yamaha 227 bila više nego dovoljna za potrebe te kazališne kuće, a što se tiče gostovanja šibenskih glazbenika u drugim sredinama oni sigurno neće u tim slučajevima novi klavir nositi sa sobom.

Uvaženi partner koji ima najveću privatnu zbirku starih klavira 

Pijanist i menadžer Danijel Gašparović je sa svojim ocem pijanistom, profesorom na Akademiji i klavirskim restauratorom Ljubomirom Gašparovićem, dok je bio živ, sakupio najveću privatnu zbirku klavira u Hrvatskoj. Njihova zbirka klavira iz prve polovice 19. stoljeća sadrži više instrumenata nego svi muzeji u Hrvatskoj zajedno. Aktivno se bavi organizacijskim i producentskim poslom  i surađuje s brojnim umjetnicima.
Na našu primjedbu kako je oprema Kazališta nedostatna i zastarjela pa je nejasno zašto je uz postojeća tri klavira prioritet baš bio novi klavir Bilić odgovara: „Hrvatsko narodno kazalište u okviru svojih djelatnosti, potreba i mogućnosti vodi računa i o pozicioniranju na umjetničkom tržištu. U protekle 3 i pol godine nabavljeno je, uz različite vidove financiranja, nešto više od 1.6 milijuna kuna različite opreme za potrebe kazališta i MDF-a. S obzirom na to da se gotovo 20 godina nije ozbiljno i sustavno ulagalo u opremu, a želeći pozicionirati kuću na vodeće mjesto kada su u pitanju gradska kazališta u RH, potrebe za opremanjem na svim razinama su velike. Uz iznimne napore zbog okolnosti u kojima egzistira kultura, vodstvo kazališta traži i nalazi različite mogućnosti i načine kako osigurati ponajbolji umjetnički sadržaj koji bi trebao biti na sceni u Šibeniku. HNK u Šibeniku nije jedinka u kulturnom životu grada te sukladno tome vodi računa kako svojim postupcima nadograditi kulturni i turistički identitet naše zajednice, u zajedničkoj suradnji činitelja te iste kulture”.
Klavir Yamahu HNK – u Šibeniku ustupit će Kući Arsen jer je ocijenjeno da on bolje odgovara programima koji se u njoj organiziraju.

Iz kategorije: Vijesti