Datum objave: 07. Rujan 2022

AFERA MITO / Sutkinja Šupe i odvjetnik Zmijanović danas su u splitskom uredu USKOK -a na ispitivanju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe i odvjetnik Branimir Zmijanović i Blaž Petrović  koji su uhićeni jučer poslijepodne danas su na ispitivanju i splitskom uredu  USKOK -a, a potom i pred suca istrage koji bi trebao odlučivati o eventualnim zahtjevima USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora. Osunjičeni su za korupciju. Sumnja se da je poduzetnik Petrović prije devet godina sutkinji Šupe dao mito od 15 000 eura kako bi mu omogućila oslobađajuću presudu u vezi s navodnim kriminalnim radnjama oko kupovine zemljišta Hrvatskih šuma u Tisnu.
Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, priopćio je USKOK.
Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili koruptivna kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da se, među ostalima, postupa i prema sutkinji Općinskog suda u Šibeniku. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navodi se u priopćenju USKOK-a. 
Zagrebački odvjetnik Milko Križanović za Jutarnji list kazao je da je porazno po vladavinu prava saznanje da se za počinjenje teškog kaznenog davanja mita za pogodovanje pri odlučivanju u sudskom postupku terete sudac i odvjetnik. Smatra da će, ako se pokaže da je inkriminacija točna, to za posljedicu imati ukidanje presude koju je Šupe donijela, a uz to napominje da može doći i do revizije postupka.
Neslužbeno se doznaju kako se cijela akcija odigrala nakon prikupljenih čvrstih dokaza o postojanju osnovane sumnje, a nekoliko mjeseci nakon što je u tjedniku “Nacional” bivši djelatnik MUP-a Tomas Rajner, koji je nakon umirovljenja bio bliski Petrovićev suradnik, vrlo detaljno opisao način na koji je upravo on sudjelovao u podmićivanju šibenske sutkinje Šupe. Radi se o slučaju od prije devet godina, iz 2013. godine, u kojem se Petrovića kao opunomoćenika tvrtke “Gambino” iz Zagreba s Ivicom Kodžomanom, tadašnjim rukovoditeljem pravnog, kadrovskog i općeg odjela u Upravi “Hrvatskih šuma”, teretilo za manipulacije zemljištem kod Tisnog. Po optužnici ODO-a Šibenik Petrović je Kodžomana poticao na kazneno djelo zloporabe položaja. Upravo Kodžomana je u tom predmetu zastupao odvjetnik Zmijanović, a po sumnjama USKOK-a on je bio taj koji je “koordinirao” situaciju sa sutkinjom Šupe.

FOTO: Duško Jaramaz,  Pixsell

Iz kategorije: Vijesti