Datum objave: 07. Rujan 2022

(NE)OZBILJNO/ Amerikanci žele opet kažnjavati djecu batinama, Nizozemska zabranjuju reklamiranje mesa, Francuzima je pečenje s gradela mačizam, Japan potiče mlade da piju alkohol...

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog znanstveno dokazanog negativno utjecaja mesa u ljudskoj prehrani Nizozemska, u namjeri da smanji njegovu potrošnju, kreće s pilot projektom zabrane reklamiranja svježeg mesa. Meso se neće moći reklamirati nigdje, a korist bi se trebala očitovati u povećanju potrošnje hrane biljnog porijekla, zaustavljanju sječe šuma i smanjenju emisije emisije dušika u atmosferu.
Problema s mesom imaju i Francuzi. Tamo se naime radi na tome da jedenje mesa pečenog na gradelama više ne bude izraz mačizma i muške dominacije nad ženama. Pitanje poštivanja rodnih načela pri jedenju mesa s gradela pokrenula je političarka Sandrine Rousseau nakon što su istraživanja pokazala da u Francuskoj muškarci jedu dva puta više mesa pečenog na gradelama nego žene što ukazuje na neravnopravnost žena. Osim toga, konstatirala je da takav omjer ukazuje da muškarci u Francuskoj proizvode dvostruko više štetnih stakleničkih plinova od žena. Ona, međutim, ne poziva muškarce da jedu manje, a žene više mesa s gradela, nego apelira da se potrošnja mesa općenito smanji na račun biljne hrane.
S druge strane oceana, u SAD-u bore se sa sasvim drukčijim problemom. U nekim tamošnjim državi u pokušajima pronalaženja učinkovitog način za obuzdavanje zločeste i nemirne djece u školama, eksperimentalno se vraća stara metoda – batinama odnosno šibom po guzi i dlanovima, uz ozbiljnu ogradu da se takav vid „stimulativnog kažnjavanja” može primjenjivati samo uz dopuštenje roditelja.
Uz sve to Japan je ovog ljeta pokrenuo veliku nacionalnu kampanju poticanja svoje mladeži da piju više alkohola, posebice tradicionalnih japanskih žestica s ciljem da im ne propadne industrija koja se našla u problemima jer su mladi Japanci naglo okrenuli leđa alkoholu i preorijentirali se na zdravija bezalkoholne pića.

Iz kategorije: Vijesti