Datum objave: 09. Rujan 2022

OTVOREN 10. FALIŠ / Prvi put u Hrvatskoj postavljena izložba fotografija o stradanju Vukovara srbijanskog novinara Miloša Cvetkovića

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Festival alternativne ljevice, popularni FALIŠ, 10. za redom otvoren je sinoć izložbom fotografija 'Sloboda do temelja' Miloša Cvetkovića - Cveleta na kojima se vide fotografije stradanja Vukovara,  a predstavljena je i istoimena monografija. Šibenik je prvi grad u Hratskoj u kojem je postavljena ta izložba

"Miloš Cvetković čovjek je koji je svojim likom i djelom pokazao po čemu se razlikuju novinari. Postoje samo dvije vrste novinara – oni kojima je to posao i drugi kojima je to poziv. On pripada ovoj drugoj skupini. U Vukovaru je snimao ono što se stvarno događa, imao je priliku koju hrvatski novinari nisu imali i zabilježio je trenutke koji u užasavajući i fascinantni ",  rekao je Emir Imamović Pirke, direktor tog festivala.

Na otvaranju su, kako javlja Šibenik IN, govorili i Slaven Rašković i Željka Markulin, predstavnici sponzora ovogodišnjeg festivala, dok sam autor nije bio u prilici doći, ali snimio je video poruku.

"Kada sam ušao u Vukovar jedini moj zaključak je bio da tuku samo zato da sruše što više, bez nekog drugog cilja. Kao fotografa uvijek me zanimalo ono što je iza scene, što nije vidljivo. U to vrijeme radio sam za nezavisne novine, išao sam na terene i prije sukoba koji se osjećao u zraku, osjećalo se da ključa. Snimao sam dječake na odsluženju vojnog roka, rezerviste odvedene s posla ili od kuće, natpise 'Welcome to Yugoslavia'.  Jednom prilikom naišao sam na privatnu kafanu u kojoj su se sakupljali policajci i vojska. Vidim da gazda priča kako će doći ukrajinske striptizete. Ponio sam fotoaparat i… Ta scena sve govori, djeluje kao da je neko donio lutku. Takvi su bili prizori u Saygonu za vrijeme Vijetnamskog rata. Fotografija šalje poruku, može se protumačiti kako tko hoće, a mnoge kolege su mi rekle 'Cvele, volio bih da sam ja autor ove fotografije",kazao je Cvetković.

 

"Samo su mrtvi vidjeli kraj rata" citat je koji otvara foto-monografiju, a riječ je o djelu od izuzetne dokumentarne i povijesne važnosti.

"Sve sam materijale čuvao, kao da sam znao da su važni povijesni dokumenti. Najgore i najteže bilo mi je kad sam ušao u vukovarsku bolnicu, ne znajući što će se dogoditi s ljudima i koja je njihova sudbina. U svemu tome naučio sam da na srpskom jeziku ne postoji riječ 'oprosti'. U ratu se čovjeku događaju bol, tuga, patnja, strah. Smatrao sam svojim profesionalnim izazovom da moje fotografije to pokažu. Jer, posao foto-reportera je da prati događaje, a upravo je rat jedan od najintenzivnijih događaja među ljudima", kaže autor na čijim fotografijama su zabilježeni ljudi koji su tu možda posljednji put bili živi…

"Kada je održan prvi FALIŠ, u Ukrajini je bio mir, Grčka je bila pred bankrotom, Hrvatska tek dva mjeseca u EU, javno se zdravlje podrazumijevalo, tehnologija je ovisnost o njoj pretvarala u izvor enormne zarade onih koji su internet po štetnosti približili dinamitu... Jedino je ovo posljednje ostalo isto. Sve ostalo je drugačije i, mahom, gore. I bit će, ne treba brinuti, još gore. Samo što to ne znači da je sve bilo uzalud. A ako i jest: gospoda se – dodajmo i dame u parafrazu – ionako bore u unaprijed izgubljenim bitkama. Tako su se organizatori osvrnuli na jubilarnih deset godina koje ove godine festival slavi, a otvoren je danas u Šibeniku, izložbom na kojoj se ne može uživati, istaknuo je Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.

 FOTO: Nino Šolić

 Program za danas i sutra:

 Petak, 9. rujna

20:00 (Trg Ivana Pavla II):

Leksikon tranzicije“;
promocija knjige Hajrudina Hromadžića;
sudjeluju: Hajrudin Hromadžić, Kruno Lokotar

 
21:00 (Trg Ivana Pavla II):

Novinarstvo kao javno dobro ili korporativno zlo“;
okrugli stol; sudjeluju: Maja Sever, Goran Borković, Đurđica Klancir;
moderator: Emir Imamović Pirke

 
22:00 (Trg Ivana Pavla II):

Bog, krv i tlo“;
predavanje: dr. Branka SekulićaSubota, 10.09.

20:00 (Trg Ivana Pavla II):

Koliko će se Jugoslavija raspadati?“;
predavanje dr. Latinke Perović (Zoom)

 
21:00 (Trg Ivana Pavla II):

Migracije: je li bijeg novo normalno?“;
okrugli stol; sudjeluju: Ramiz Huremagić, Stanko Perica, Saša Šegrt i Ivana Radović;
moderator: Emir Imamović Pirke

 
22:00 (Trg Ivana Pavla II):

Svijet novih nacionalizama“:
javni intervju s Budimirom Lončarom;

voditelj: Tvrtko Jakovina

Iz kategorije: Vijesti