Datum objave: 19. Rujan 2022

NACIJA U IŠČEKIVANJU / Hoće li hrvatski članovi Uprave Ine nakon plinske afere teške više od milijarde kuna, dobiti otpremnine?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatski članovi Uprave Ine, za razliku od svojih mađarskih kolega još nisu dali ostavke na svoje funkcije. Rok za podnošenje ostavki istječe im u srijedu kada će prema najavama ministra Filipovića biti razriješeni na sjednici Nadzornog odbora Ine. Iza dvojbe hoće li hrvatski članovi Uprave Ine dati ostavke ili će biti smijenjeni, prostire se – matematika. Naime ako daju ostavke troje članova Uprave Ine neće imati pravo na otpremnine, a ako budu smjenjeni, imat će pravo na otpremnine. Tako se barem nagađa u javnosti koja, iako sve to plaćaju građani Hrvatske, ništa o tomu ne smije znati budući da je pitanje otpremnina poslovna tajna Ine. Prema dostupnim podacima Nadzorni odbor Ine ima sve ovlasti i samostalno odlučuje hoće li netko dobiti otpremninu ili neće.
Mađarski članovi Uprave Ine
Ferenc Horváth i József Simola, već su podnijeli ostavke, unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u plinski aferu koja je uzdrmala Hrvatsku. U ostavci je i predsjednik Uprave Sándor Fasimon dok se hrvatski članovi Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić još nisu izjasnili hoće li dati ostavke ili će čekati da ih Nadzorni odbor razriješi dužnosti odnosno smijeni.
Je li to igra u kojoj su ulog otpremnine ne zna se. Riječ je uglavnom o spekulacijama budući da je pitanje otpremnina
regulirano ugovorom između njih i Ine, a to je, ispostavilo se na užas i zgražanje hrvatsih građana - poslovna tajna.
I dok se oko otpremnina, koje su čini se vrlo izdašne, nagađa, zna se kolika su bila primanja hrvatskih članova Uprave Ine.
Hrvatski članovi Uprave Ine
Niko Dalić, Darko Markotić, savjetnik predsjednika Uprave i Barbara Dorić 2021. godine primili su bruto 6 747 802 kune. Fiksni dio njihove mjesečne naknade za članstvo u Upravi iznosi bruto 78 000 kuna mjesečno. Osim toga Niki Daliću je 2021. godine bio ispaćeno 425 880 kuna bonusa za rezultate poslovanja Ine u iz 2020. godine, a Darku Markotiću i Barbari Dorić 319 992 kune bonusa za iste zasluge. Uz fiksna i varijabilna primanja, članovi Uprave imaju pravo na policu dodatnog zdravstvenog osiguranja, te pravo na menadžerske sistemske liječničke pregled jednom godišnje koji koštaju 6050 kuna po osobi. Niko Dalić primio je 2021. godine nešto više od dva milijuna kuna bruto, a Darko Markotić i Barbara Dorić nešto biše 1,3 milijuna kuna bruto
Prosječni
zaposlenik Ine je te godine primio 186 532 kune bruto ili 15 544 kune mjesečno. Hrvatski članovi Uprave imali su sedam puta veća primanja od prosječnog radnika Ine.

Iz kategorije: Vijesti