Datum objave: 21. Rujan 2022

UKRAJINA / Ukrajinska vojska koristi topove 130mm koje su hrvatski branitelji oteli od JNA u Domovinskom ratu. Jesu li među njima i šibenske 130-tice?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prema vijstima s ratišta u Ukrajini, ukrajinska vojska u borbi protiv ruskog agresora i koristi topove 130mm među kojima su, kako se navodi, i neki koje su hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata oteli Jugoslavenskoj narodnoj armiji. Ukrajinci, tvrdi se u medijima, jako su zadovoljni tim topovima iako su tehnološki već zastarjeli.
Tijekom Domovinskog rata šibenski branitelji, među prvima u Hrvatskoj, u rujnu 1991. godine domogli su se i topova od 130mm zahvaljujuću uspješnom zauzimanju vojarne JNA Zečevo kod Rogoznice.
Tada je prema navodima generala Rahima Ademija koji je od zapovjedništva 113. brigade ZNG-a dobio zadatak da vodi akciju zauzimanja Zečeva, zarobljeno 5 topova 130mm, a u obrani Šibenika, a potom Zadra, Dubrovnika te na južnom bojištu, hrvatski su branitelji koristili 4 topa 130mm. Gdje je završio peti zarobljeni top od 130mm ne zna se pouzdano.
Jesu li među hrvatskim dalekometnim topovima 130mm i šibenski, oni koji su oteti od JNA u vojarni Zečevo u rujnu 1991. godine, nije moguće doznati.

Foto: Stanko Ferić/sibeniknews

Iz kategorije: Vijesti