Datum objave: 22. Rujan 2022

USKORO NOVI VOZ RED / Gradski parking s mjesnim odborima utvrđuje izmjene u voznom redu novih autobusnih linija prema prijedbama građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradski parking u suradnji s predstavnicima mjesnih odbora razmatra sve prijedloge i primjedbe vezane za javni gradski prijevoz na na novim linijama i uskoro će utvrditi novi vozni red prilagođeniji potrebama građana koji koriste tu vrstu javnog prijevoza. Već su uvažili primjedbe stanovnika Krapnja

Tijekom probnog razdoblja otvoren je mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koji su građani pozvani dati komentare o novom sustavu autobusnog prijevoza. Najviše zaprimljenih zamolbi građana vezano je za prilagodbu voznih redova, a prema zaprimljenim prijedlozima, te u suradnji s mjesnim odborima, kreiraju se novi vozni redovi koji će stupiti na snagu od 1. listopada”, priopćili su iz te tvrtke.

Gradski parking je u suradnji s Agencijom za obalni linijski pomorski promet reagirao na prigovore građana te vozni red priobalne brodske linije 501 Krapanj - Brodarica uskladio s voznim redom autobusa. Brod na Brodaricu stiže nekoliko minuta prije polaska autobusa i obrnuto, u skladu s prijedlozima mjesnog odbora.

Unatoč početnim poteškoćama građani su ipak dobro prihvatili nove linije te shvatili prednosti korištenja javnog gradskog prijevoza. U prilog tome govori podatak da je u prvih dvadeset dana, samo na gradskih pet linija Zone 1 prevezeno gotovo 60.000 putnika.

Od početka rujna uslugu javnog gradskog prijevoza za građane Šibenika pruža Gradski parking, a novi autobusi, stajališta s info-displayima te pet novih gradskih i šest prigradskih linija samo su dio početnih poboljšanja i prilagodbe sustava javnog gradskog prijevoza potrebama građana.

U prvoj fazi javni gradski prijevoz radi u takozvanom probnom režimu tijekom kojeg Gradski parking prikuplja iskustva i podatke s terena. Provode različita testiranja autobusa, linija, voznih redova i druge infrastrukture, nadopunjavaju informacijski sustav te mnoge uočene nedostatke ispravljaju u hodu. S vozačima analiziraju uočene probleme, a u posao uvode i dodatno osoblje koje će s početkom naplate biti potrebno za funkcioniranje sustava.

Pet novih gradskih linija građani najviše svakodnevno koriste i vide na ulicama. Direktno ili njihovim kombiniranjem dostupni su gotovo svi dijelovi grada, ali uz ove linije, građani za vožnju unutra Zone 1, odnosno područja naselja Šibenik mogu koristiti i šest prigradskih linija koje se zaustavljaju na svim gradskim stajalištima duž njihove linije prometovanja. Tako putnici u smjeru Njivica mogu koristiti liniju 101 za Zaton i Raslinu i obrnuto prema Autobusnom kolodvoru. U smjeru Meteriza i Šubićevca mogu do stanice u Ulici 113. brigade linijom 301 i 701, a prema Vidicima i Ražinama linijama 201, 501 i 801.

Sustav info totema trenutačno prikazuju programirana, predviđena vremena dolaska autobusa na stanice umjesto realnog, stoga se događa da autobusi ponekad ne stignu u vremenu prikazanom na displayu. Zakasne minutu ili dvije ili urane što je veći problem, Tijekom testiranja ustanovljeno je kako sustav koji računa i predviđa dolazak autobusa prema trenutnoj poziciji nije dovoljno precizan pa povremeno pruža netočne podatke. U savjetovanju s partnerima odlučili smo da se ta usluga ubuduće obavlja putem Google Transit servisa jer u realnom vremenu prikuplja značajno veći broj podataka o prometu. Na taj način bolje i preciznije predviđa vrijeme dolaska autobusa te nudi brojne druge funkcionalnosti. Tijekom listopada ova usluga bi trebala postati dostupna.

Mobilna aplikacija je gotova i uskoro će biti dostupna građanima za Android i iOS sustave putem Google Play servisa i App Storea.

Sustav javnog gradskog prijevoza je živ sustav koji se neprestano susreće s novim izazovima koje je potrebno rješavati u hodu te zajedno s građanima tražiti najbolje i optimalno rješenje za njihove potrebe.

"Početkom rujna započeli smo proces za koji vjerujemo da je tada bio najlošiji, a da u budućnosti može biti samo bolji. Točan, pouzdan i siguran. Na usluzi građanima", poručuju iz Gradskog parkinga Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti