Datum objave: 22. Rujan 2022

ČASNA OBLJETNICA / Komemoracija i mimohod sjećanja u spomen na završnicu slavne bitke za Šibenik prije 31. godinu

Diana Ferić
Diana Ferić

U spomen na završnicu Rujanskog ratnog podviga kada su šibenski branitelji odbacili pripadnike neprijateljske JNA sa šibenskog mosta te pružili snažan otpor neprijatelju osvojivši vojarne i više od 30 vojnih brodova u tadašnjem Remontnom brodogradilištu Šibenik danas se u Šibeniku održava središnja svečanost i to na dan koji je nedavno proglašen Danom hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije. Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na gradskom groblju Kvanj u spomen na sve hrvatske branitelje koji su položili život za Domovinu.

Potom je održana komemoracija ispred spomenika braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekin. Pričitana su imena svih 269 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja sa šibenskog područja.

Nakon toga hrvatski branitelji, pripadnici njihovih obitelji i udruga proizašlih iz Domovinskog rata krenuli su od Baldekina do šibenske rive u mimohodusjećanja.  Prisjetili su se  u razgovoru jedan s drugim tih slavnih dana  kada su zaista srcem jurišali na tenkove, kada su pošli  u rat ne znajući što ih čeka, neopremljeni, doslovno u tenisicama i uspjeli su pobjediti deseterostruko jačeg neprijatelja. Prolazili su Ulicom Stjepana Radića do Poljane i dalje Ulicom Vladimira Nazora te Obalom dr. Franje Tuđmana do Trga Pavla Šubića I. gdje su ih dočekali čuveni topovi sa žirjanske bitnice nazvane „Ruža hrvatska” koje su i brojni građani sa znatiželjom razgledali, ali izostala je najavljena bakljada koja je trebala biti organizirana u suradnji s Funcutima. 

Iz kategorije: Vijesti