Datum objave: 25. Rujan 2022

U ŠIBENIKU JE ZNANJE IN / Jaka pub kviz scena okupila učenike svih srednjih škola, žele pokrenuti srednjoškolsku kviznu lige za cijelu Hrvatsku.

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibenski kvizaši započeli nešto što nikad nitko u Europi nije napravio!Nema grada u Hrvatskoj koji nema razvijenu pub kviz scenu, a u većim gradovima neki od tih kvizova po posjećenosti mogu parirati mnogim sportskim ili kulturnim događajima. Šibenska kvizna scena je među jačima u državi, postoji već deset godina, a nakon punog desetljeća aktivnog igranja tamošnje kvizne lige nametnula se ideja o pokretanju Udruge, piše na portalu Index.hr  Saša Čobanov.

" Najvažnija stvar koju smo uspjeli postići ovim projektom je to da nije bilo nikakve diskriminacije među učenicima. Dali smo priliku svima, pa i onima uvjetno rečeno izopćenima, klincima izloženima predrasudama, čak i s naše strane, da se ravnopravno znanjem bore s 'elitnim' školama.

Ukratko, postigli smo to da je znanje opet cool, da je opet u modi. Postigli smo to da su ti klinci shvatili da znanje nije nešto bezveze i da si faca ako nešto znaš. Kroz sve te kvizove bilo je vidljivo da su sve ekipe prema onima koji su pobjeđivali imale velik respekt.

To treba posebno naglasiti zato što se među djecom nekako uvijek one koji sve znaju tretiralo kao štrebere i bubalice. Sad se to promijenilo'', rekla nam je ekipa iz Kviz udruge Šibenik, s kojom smo razgovarali povodom jedinstvene ideje, čak i u europskim okvirima, o pokretanju srednjoškolske kvizne lige za cijelu Hrvatsku.

U posljednjih 15-ak godina kvizna scena u Hrvatskoj je buknula. Tarik Filipović ili lovci iz Potjere su po popularnosti uz rame s bilo kojom sportskom, estradnom ili, po novome, kulinarskom zvijezdom, a pub kvizovi su u navedenom periodu u čitavoj Hrvatskoj postali opća mjesta okupljanja.

U zanimljivom razgovoru sa strastvenim šibenskim kvizašima Krešimirom Škugorom i Dinom Bartulovićem saznali smo kako su u rekordno kratkom vremenu uspjeli na tamošnje srednjoškolce prenijeti zarazu koja je uhvatila njih - onu kviznu.

Prije dvije i pol godine započeli su s projektom, a u tom njihovom pothvatu svesrdnu pomoć dobili su od ravnatelja svih šibenskih srednjih škola, pa čak i podršku čelnih ljudi Županije. 

''Prije nego što je sve to krenulo, razmišljali smo kako bismo bili sretni da se prijavi šest, sedam ekipa. Na kraju je prijava bilo toliko da smo morali ograničiti njihov broj. Prve kvizove je igralo 15-ak ekipa plus nekoliko koje bi došle igrati izvan konkurencije'', pričaju nam članovi kvizne udruge iz Šibenika pa nastavljaju:

''Čitavu ideju smo osmislili u proljeće 2019., ali kako je to bio kraj nastavne godine, nije bilo smisla da krećemo odmah u realizaciju. Zato smo sve počeli početkom jeseni. Bila nam je to pokusna godina, željeli smo vidjeti možemo li mi to uopće raditi. Nismo bili sigurni ni koliki će biti interes, a na kraju smo shvatili da smo tu prvu generaciju bespotrebno ograničili.

Mogli smo slobodno pustiti neograničen broj ekipa i neograničene uvjete. Prva sezona je išla po striktnim pravilima. Ekipe su morale biti iz iste škole, svaka ekipa je morala imati profesora mentora, ograničili smo to na dvije ekipe po školi. Željeli smo tako izbjeći potencijalne situacije kao naprimjer da se prijavi deset ekipa iz gimnazije i da one zauzmu prvih deset mjesta.

Nismo željeli da itko zasjeni ostale i htjeli smo da svi imaju jednake šanse. Na kraju smo to i dobili. U finalu smo imali četiri ekipe iz tri različite škole. Dvije gimnazijske, jednu medicinsku i jednu ekonomsku. Baš nam je bilo drago da se to tako odvilo."

''Kad smo vidjeli da ta djeca grizu, osjećaj je bio fantastičan''

"U toj djeci smo vidjeli da grizu, znate onaj osjećaj kad si na kvizu i nečega se ne možeš sjetiti? Ono kad nisi inertan, ako treba, posvadit ćeš se s ostalim članova svog tima ako znaš da to nije to. Natjerali smo tu djecu da razmišljaju, da rade timski i stvarno je bilo fantastično", kažu.

Pitanja za kvizove sastavljaju članovi Udruge, a svaki kviz je autorsko djelo jednog člana. Posebno se pazilo na jasan koncept svakog kviza. Uvijek bude po osam slikovnih pitanja, osam pitanja s izborom (a, b, c, d) i osam klasičnih pub kviz pitanja (pitanje i odgovor) s glazbenom pozadinom, prenosimo sportala Index.hr.

Iz kategorije: Vijesti