Datum objave: 26. Rujan 2022

POZNAT ČETVERODNEVNI PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA GRADA / Završnica će biti koncert Kola i puhačkog orkestra HV -a na tvrđavi svetog Mihovila

Diana Ferić
Diana Ferić

Bogatim i raznovrsnim programom ove će godine biti obilježen 29. rujna, Dan grada Šibenika, ujedno i blagdan sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Šibenika i Šibenčana. Jutros su u 10 sati, tako, najljepšu čestitku svom gradu u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić upućuju mališani gradske predškolske ustanove „Šibenska maslina“ -   DV „Pčelica“ prigodnim programom nazvanim „Moj grad Šibenik“. Pridružuju  im se vršnjaci DV „Radost“ koji  na trgovima i ulicama Baldekina sugrađane uveseljavaju dječjim igrama i pjesmicama, igrom loptom i likovnim aktivnostima.

I Dječji vrtić „Smilje“ daje, također,  svoj obol proslavi rođendana Šibenika. Na Maloj loži, Trgu palih branitelja Domovinskog rata, Dobriću i na trgu kod crkve sv. Frane u Šibeniku predškolci Cicibana, Vjeverice, Građe, Šibenskih tića i Malog Mihovila, dječjih vrtića te ustanove pjevaju prigodne narodne pjesmice, igraju kolo i tradicijske igre.

Dokumentarni film „Radijski dani Vinka Kužine“,  u organizaciji Udruge „Volim Šibenik“, pak, bit će prikazan danas u 18 sati u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas Sacra.

U utorak, 27. rujna,  svojim će se najmlađim sugrađanima pridružiti i predškolci Dječjeg vrtića „Brat Sunce“ koji će u katedrali sv. Jakova u 10 sati izvesti prigodni program „Tebi, sveti Mihovile“. U isto vrijeme će u gradskoj četvrti Vidici, polaznici DV „Šibenska maslina“  - DV Vidici izvesti pomno pripremani  slavljenički program svome gradu.

Odavanjem počasti Šibenčanima kroz povijest i hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na gradskom groblju Kvanj u 9 sati, započet će prigodni program u srijedu, 28. rujna. Nastavit će se Svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Šibenika koja će biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku s početkom u 11 sati. 

U 10 sati u Muzeju grada Šibenika bit će izložen brončani triptih Matka Mijića iz muzejskog fundusa Muzeja grada Šibenika, a organizator kulturnog događaja je Muzej grada Šibenika.

Na Trgu Pavla Šubića I u 18.30 sati Kulturna udruga „Šibenske šuštine“ organizira Susret kulturno-umjetničkih društava uz sudjelovanje KUD-a Koralj Zlarin, KUD-a Krč Primošten, Etno-udruge Petrovo Polje Ružić, Zbora Sveti Mihovil i KU „Šibenske šuštine“.

U 19 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić bit će otvorena tradicionalna izložba Fotokluba Šibenik nazvana „Šibenik u kadru“. U organizaciji Šibenske biskupije, također u 19 sati,  počinje Uočnica sv. Mihovilu.

Na sam Dan grada Šibenika, 29. rujna, u 10 sati održat će se svečana procesija gradskim ulicama te sveta misa na Trgu Republike Hrvatske. Na Tvrđavi sv. Ivana u 10 sati najavljena je „Opsada Tanaje“, stručno vođena tura koju organizira Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik. Na Tvrđavi Barone, pak, u 11 sati održat će se radionica za djecu „Moj novčić“.  U organizaciji JU Tvrđava kulture, Muzeja grada Šibenika i JU Priroda ŠKŽ  za 15.30 sati najavljena je tematska šetnja po sjeveroistočnoj strani zablaćkog poluotoka. Gradskim prometnicama otprilike u to vrijeme provest će se biciklisti, sudionici 3. etape Biciklističke utrke Cro Race.

Šibenčanima i gostima koji nisu prispjeli na jutarnji termin stručno vođene ture „Opsada Tanaje“ moći će joj prisustvovati na Tvrđavi sv. Ivana u 17 sati. Promenadni nastup gradskim ulicama Šibenske narodne glazbe bit će u 18 sati, a Večer šibenskih klapa koju organizira Turistička zajednica grada Šibenika održat će se na Trgu Republike Hrvatske u 20 sati.

U četvrtak, 29. rujna,  od 9 do 20 sati bit će slobodan ulaz na sve tri šibenske kopnene tvrđave.

Program obilježavanja Dana grada Šibenika završava na Tvrđavi sv. Mihovila  u petak, 30. rujna,  u 19. 30 sati koncertom „O zemljo naša“ Šibenskog pjevačkog društva Kolo i Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske. Organizator slavljeničkog koncerta je JU Tvrđava kulture Šibenik.

 

 

Iz kategorije: Vijesti