Datum objave: 29. Rujan 2022

SVAKA ČAST / Šibenski ronioci i podvodni ribolovci spasili morsku kornjaču zarobljenu u ribarskoj mreži u moru kod Martinske

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski ronioci Kristijan Grčić, Goran Šimić i Matko Čenić spasili su noćas morsku kornjaču, glavatu želvu koja se u šibensko luci zaplela u ribarsku mrežu. Kada su je iznijeli na obalu bila je gotovo na izdisaju. U koordinaciji s nadležnim Institutom za zaštitu mora i šibenskim veterinarom Ukićem kornjača je vraćena u život, a danas će biti transportirana u Pulu na rehabilitaciju nakon čega će je pustiti u more.Morsku kornjaču zapetljanu u ribarsko mrežu u mori ispred Instituta Ruđer Bošković na Martinskoj primijetili su jučer oko 18 sati podvodni ribolovci. Pokušali su je osloboditi iz mreže, ali im to nije uspjelo pa su o tome obavijestili Gorana Šimića, šibenskog powerlifter angažiranog u čišćenju podmorja i zaštiti mora i ostalih voda koji je poruku o tome poslao u grupu Odmah su reagirali šibenski ronioci Kristijan Grčić i Matko Čenić i zajedno s  njim su krenuli u akciju spašavanja zarobljene kornjače.

 

Odmah smo reagirali, uzeli opremu i zaronili na mjesto gdje je kornjača viđena. S nama je bio i podvodni ribolovac Ivan, nisam mu zapamtio prezime. Trebalo nam je 40 minuta da je oslobodimo.. Nakon što smo je izvukli iz mora odnijeli smo je na obalu na Martinskoj. Nismo bili sigurni je li uopće živa. Nazvali smo odmah nadležni institut i sve vrijeme smo bili na vezi s njihovom stručnjakinjom. Trebalo je vremena da da znakove života jer je očito bila dugo u mreži i izmučena.

Potom smo nazvali veterinara Ivicu Ukića iz  Veterinarske stanice "More" i zajedno smo je prevezli u ambulantu, ali već je počela biti življa. Tamo su je zbrinuli, a jutros će biti prevezana u Pulu”, ispričao nam je Kristijan nakon te naporne i napete noći, sretan što su uspjeli spasiti još jednu morsku kornjaču koja je Zakonom zaštićena.

Iz kategorije: Vijesti