Datum objave: 30. Rujan 2022

OČUVANJE TRADICIJE / Najprodavačica u hrvatskom turizmu baka Nevenka Kovilić dobila i Nagradu za životno djelo

Diana Ferić
Diana Ferić

Nevenka Kovilić, poljoprivrednica koja i u 83. godini svakodnevno prodaje svoje proizvode u Nacionalnom parku Krka kod Skradinskog buka, dobitnica je Nagrade za životno djelo Grada Skradina. Zaslužila ju je za izniman doprinos u očuvanju i promociji tradicionalnih skradinskih proizvoda. Nagrada joj je jutros uručena na Svečanoj sjednici u povodu blagdana sv. Jeronima, skradinskog zaštitnika.

Ta je vremešna, ali vitalna baka, majka dvojice poznatih ugostitelja, vlasnika restorava Visovac i Belvedere Krka lani dobila Nagradu naj prodavačice u hrvatskom turizmu i već tada je upoznala svjetla pozornice. Ona svoje rpoizvode prodaje na Skradinskom buku već 60 godina.

Kod nas se uvijek puno radilo, a onda i imalo. Ne previše već taman koliko treba za prehraniti brojnu obitelj i onda će ona, kada se ima za što uhvatiti kod kuće, ostati na okupu i sačuvati ognjište. To nije uvijek bilo lako u Zagori, ali sa dolaskom masovnog turizma na Jadran, već je bilo lakše. Treba imati svoje proizvode i na škrtoj zemlji, koja se mora redovito obrađivati, posebno u vinogradu ili masleniku, a koju smo otimali, ako je trebalo i od kamene stine i od mora. Nisam išla raditi svaki dan, išla sam kad sam mogla, jer je trebalo spremiti i kuću, odnosno robu, što znači sve od polja do stola, kako nekada tako i sada. Sve se može kada se hoće!”, izjavila je Nevenka Kovilić.

Iz kategorije: Vijesti