Datum objave: 06. Listopad 2022

IN MEMORIAM / Umrla je Gordana Čeko, Šibenčanka koja se proslavila ulogama u legendarnom filmu o indijanskom poglavici Winetou

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gordana Čeko Zeitz, Šibenčanka porijeklom iz Dubrave, umrla je u 78. godini života. Sahranjena je jučer na groblju Gospe od Zdravlja u Dubravi. Stekla je neprolaznu svjetsku slavu ulogama u kultnom, antologijskom filmu „Old Shatterhand”, jednom od najboljih i bez konkurencije najspektakularnijem iz serije filmova o indijanskom poglavici Winetou koja je snimana prema romanima njemačkog pisca Karla Maya.
U mega popularnom filmu „Old Shatterhand” koji je punio kina širom svijeta, koji je gledan još i danas, Gordana Čeko je angažirana da u nekim scenama mijenja slavnu glumicu Daliah Lavi koja je u filmu glumila indijanku Palomu. U povijest je ušla scena u kojoj Gordana s kaskada Skradinskog buka skače naga u Krku. Kasnije je, zahvaljujući svom glumačkom daru, sudjelovala i u drugim scenama tog filma čije su ključne scene 1963. godine snimane upravo na Skradinskom buku i području današnjeg Nacionalnog parka „Krka”.
Nakon filmskog debija Gordana je počela karijeru manekenke, a kratko je glumila i u šibenskom kazalištu. Potom je otišla u Njemačku gdje je glumila u radio dramama i bila članica glumačkog ansambla u Wupertalu. Nakon što se udala i rodila dvoje djece odustala je od glumačke karijere no kada su njena djeca odrasla, kratko se vratila na film, a onda se zaposlila u hrvatskoj redakciji radija Deutsche Welle. Nakon umirovljenja živjela je na relaciji Šibenik Njemačka, a posebno je uživala u svojom maloj oazi u Dubravi u kojoj je napravila kuću. Prije 11 godina posjetila je Muzej Karla May, pisca Winetooa u hotelu „Alan” u Starigradu gdje su je oduševljeno dočekali obožavatelji filmova o Winnetou.

Iz kategorije: Vijesti