Datum objave: 08. Listopad 2022

GDJE GRANICE RAZDVAJAJU KULTURA ZDRUŽUJE: Učenici OŠ Tina Ujevića te škola iz Rogaške Slatine i Novog Sada uče o multikulturalnosti i vrijednosti baštine

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon duže stanke zbog COVID -a nastavljene su aktivnosti u sklopu međunarodnog Erasmus Plus projekta projekta „Gdje granice razdvajaju kultura združuje” u kojem sudjeluju OŠ Tina Ujevića iz Šibenik, OŠ „Žarko Zrenjanin” iz Novog Sada i OŠ Rogaška Slatina.To je  KA2 tip projekta: Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse.

 

Upravo je OŠ Tina Ujevića ovog tjedna bila domaćin takozvane četvrte mobilnosti na kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenica i učenika iz triju škola s njihovim mentorima. Glavna tema i ovog puta bia je kulturna baština i njezina moderna interpretacija. Po riječima Mikulandre, koordinatorice tog projekta u OŠ Tina Ujevića polaznike su upoznali s pričom o obnovi šibenskih tvrđava i na načinom kako se one danas koriste, a potom su učenici dobili zadataka da izaberu neku od kulturnih ili prirodnih znamenitosti Hrvatske pod zaštitom UNESCO -a i osmisle kako bi ih prezentirali.

Cilj projekta je razvijanje multikulturalnih vještina učenika te razvoj pedagoških kompetencija učitelja u poučavanju multikulturalnih tema, a centralna tema je povijesna, kulturna i prirodna baština. Želja nam je da se učenici upoznaju s našim različitim kulturama i običajima, ali i s tim da imamo i neke poveznice kao što su sličan jezik, povijest pa i neke običaje”, kaže Katja Sivka iz OŠ Rogaška Slatina.

Na proteklim aktivnostima tako su skladali bećarac koji je karakterističan i za područje Vojvodine i za Slavoniju. Posjetili su osim Šibenika i Rogašku Slatinu i Novi sat. Upoznali se s lokalnom i nacionalnom kulturnom baštinom. Naglasak je na multisenzornom pristupu. Učenici su tako za prvog posjeta Šibeniku OŠ Tina Ujevića istraživali i interpretirali materijalnu i nematerijalnu baštinu šibenskog kraja i  cijele Hrvatske  koristeći sva glavna osjetila. Na primjer , istraživali su  legendu o Zmajevom oku čitajući na Brailleovom pismu te pisali zvučnu poeziju o specifičnostima nacionalne baštine

Međukulturalne kompetencije koje žele razviti ovim projektom među učenicima podrazumijevaju uspoređivanje sličnosti i razlika između vlastite te kulture i kulture drugih zemalja, uočavanje prisutnosti stereotipa i predrasuda koji pridonose nerazumijevanju, ali i razumijevanju.

Učenici, kako su nam kazali, uživaju u tim susretima ,kako u radionicama koje im donose nove vještine tako i u upoznavanju gradova koje posjećuju, ali i prijateljstvu koje se među njima razvilo. Slijede još susreti u Novom Sadu te Rogaškoj Slatini prilikom kojeg će posjetiti i Ljubljanu.

Iz kategorije: Vijesti