Sidebar Menu

Datum objave: 11. Listopad 2022

NASTAVAK PLINSKE AFERE / Sumnja se da je "mozak" pljačke Ine Šibenčanin Davor Škugor u priču uveo i EVN Croatia plin

Diana Ferić
Diana Ferić

Telegram.hr donosi priču o tome da se sumnja da je jeftini plin od INE po puno višoj cijnei trebala preprodavati i tvrtka jučer uhićenog Vlade Mandića EVN Croata plin koja distribuira plin u Dalmaciji, a sve je osmislio Davor Škugor.

Istražitelji vjeruju da je ekipa okupljena okoDamira Škugora, donedavnog direktora u Ini, i njegovog pomoćnika Stjepana Leke planirala iskoristiti EVN Croatia plin, tvrtku direkktor koje je Vlado Mandića, za nastavak izvlačenja jeftinog plina iz Ine nakon što to kapaciteti Plinare istočne Slavonije više ne bi dopuštali, pište Telegram.hr

Proizlazi to, sumnjaju u USKOK-u, iz do sada prikupljenih dokaza. Dio plana navodno je već bio realiziran jer je, tvrdi USKOK, EVN Croatia plin uspio nezakonito zaraditi oko 3,4 milijuna kuna. Istovremeno, tolika je šteta, tvrdi USKOK, učinjena Ini.

Leko i Mandić uhićeni su u ponedjeljak u nastavku policijske akcije u Ini koja je započela još krajem kolovoza. Tada su osim Škugora uhićeni iGoran Husić, direktor tvrtke OMS Upravljanje, i njegov poslovni partner odvjetnik Josip ŠurjakMarija Ratkić, direktorica Plinare istočne Slavonije, te Škugorov otac Dane. Cijeli slučaj krenuo je nakon alarma iz banke koja je uočila pola milijarde kuna na računu umirovljenog Dane Škugora.

Nezakonita trgovina plinom?

Ispostavilo se da je to sumnjiva zarada koja, kako tvrdi USKOK, potječe od nezakonite trgovine plinom iz Ine. Sumnja se da je sve osmislio Škugor koji je i okupio oko sebe ljude ne bi li uz pomoć njih Inin plin najprije jeftino prodavao trgovcima, a zatim ga dalje skupo preprodavao, te na tome zarađivao. Do sada je utvrđeno da je suspektna prodaja jeftinog plina išla preko tvrtke OMS Upravljanje, te Plinare istočne Slavonije. Njima se plin prodavao za 19,5 eura po kilovat satu, a oni su ga dalje plasirali po višim cijenama koje su dosezale i 210 eura.

EVN Croatia plin trebao je navodno poslužiti kao novi krak preprodaje. Naime, ova tvrtka, poput Plinare istočne Slavonije, osigurava plin za krajnje kupce. I dok Plinara istočne Slavonije opskrbljuje slavonsko područje, EVN Croatia plin zadužen je za distribuciju plina u Dalmaciji. Nedavno su krenuli i u plinofikaciju Like

Iako još nema službene potvrde, Telegram iz pouzdanih izvora doznaje da je upravo Mandićeva tvrtka trebala preuzeti ulogu jednog od prekupaca plina iz Ine, no akcija policije i USKOK-a Škugoru, Leki i ostalim osumnjičenima to je izgleda osujetila.

Antidatirali ugovore za plin

Ranije smo javljali kako se Leku i Mandića povezuje i s lažiranjem ugovora uz pomoć kojih je EVN Croatia plin ostvario pravo na fiksnu, nisku cijenu plina. Istražitelji su utvrdili da su ugovore koji su sklapani u srpnju i studenom prošle godine antidatirali, te na taj način prikazali da su sklopljeni godinu ranije kada je cijena plina doista i bila puno povoljnija.

Odvjetnik Bojan Šupuković koji zastupa Leku Telegramu je potvrdio da je njegovom klijentu Damir Škugor bio nadređen, no o detaljima njihove suradnje, kao ni o optužbama što se Leki stavljaju na teret, nije želio govoriti. Otkrio je tek da se radi o opsežnoj prijavi zbog čega je Leko odlučio da odmah nakon uhićenja neće iznositi obranu.

Inače, Leko je do sada bio svjedok u aferi Ina, no nakon što je ispitan istražitelji su zaključili kako postoji sumnja da je i sam bio umješan u malverzacije s plinom. Doduše, od početka se znalo da je upravo on supotpisivao sporne ugovore s OMS Upravljanjem i Plinarom istočne Slavonije, a sada ga se povezuje i sa spornim ugovorima s EVN Croatia plinom.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.