Datum objave: 18. Listopad 2022

DRUŠTVO INOVATORA FAUST VRANČIĆ / Vratili se s izložbe inovacija ARCA s brojnim medaljama, a dobili su i Grand Prix

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo inovatora Faust Vrančić Šibenik sudjelovalo je na jubilarnoj 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. gdje su postigli veliki uspjeh. Njihov član Petar Vlahović dobio je glavnu nagradu izložbe – veliki Grand Prix, a Splićanka Dragica Jerkov , koja je također njihova članica dobila je zlatnu medalju za proizvodnju dušičnog organskog gnojiva od sirove vune. Izložba je održana 13.-15. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Vlahović je dobio glavnu nagradu za svoj goglo, koji je 100 posto proizvod hrvatske pameti i potpuno je proizveden u Hrvatskoj. Gloglo je globalno inovativan proizvod i usluga digitalizacije ugostiteljstva putem digitalnog točionika. Već se dokazao na mnogim velikim događanjima, koncertima i konferencijama. Posjetitelji su imali priliku sami natočiti pivo, prisloniti karticu i platiti. Osim zadovoljstva publike, gloglo je kroz ovu nagradu dobio i potvrdu stručne javnosti.

Razvoj inovacije digitalnog točionika gloglo – automatskog mobilnog samoposlužnog točionika za istakanje napitaka nudi potpuno nov, radikalan pristup u segmentu pružanja usluga u ugostiteljstvu. Radikalna promjena u uslužnom sektoru kroz uslugu najma gloglo točionika uključuje smanjenje troškova radi manjeg broja djelatnika potrebnih u manualnim, teškim uvjetima rada, kao i rješavanje problema nedostatka istih te optimizaciju procesa i povećanje prodaje pića. gloglo je IoT uređaj s integriranim sustavom naplate i fiskalizacije te Internet pristupom.

Dragica Jerkov predstavila je dušično organsko gnojivo od sirove vune i očekivano osvojila zlatnu medalju.

"Ova inovacija je hvale vrijedan projekt kojim njezina firma već rješava dugogodišnji ekološki problem bacanja vune u okoliš. Ekološko, organsko gnojivo od vune zadržava vlagu i sporo je otpušta zajedno s dušikom kad i koliko je biljci potrebno.  Poseban kuriozitet je da se 9 od 14 članova žirija potpisalo na karton preporuke iako je bilo predviđeno samo do četiri potpisa po inovaciji. Time je struka, sastavljena od sveučilišnih profesora i djelatnika respektabilnih institucija, dala svoju potvrdu razvoju i distribuciji peletiranog gnojiva od sirove vune",  poručuju iz Društva. Prvi pogon za proizvodnju tog gnojiva Dragica Jerkov je otvorila u Otočcu.

Na izložbi su se predstavile i mlade snage pa je tako Luka Relja osvojio srebrnu medalju u redovnoj kategoriji juniora i posebnu medalju IFIA-e za smart kontroler procesa 3D printera. Noa Vlahov, Jakov Škugor, Luka Relja, Niko Žurić i Luka Popović pokazali su zavidan smisao za timski rad i intenzivno radili na inovaciji zadnjih mjeseci. Svi zajedno su dobrodošli kao nove, mlade snage Fausta Vrančića. Njihov Fined wallet osvojio je brončanu medalju u juniorskoj kategoriji”, kažu u toj udruzi inovatora.

Posebno zanimljivo bilo je predstavljanje Matije Bilandžija, stručnjaka za komunikacijske tehnologije, koji se vratio iz Njemačke i za početak predstavio svoj najjednostavniji, ali genijalan proizvod. Mikrofon s ugrađenom rasvjetom za čitanje. Mikrofon je već našao svoje mjesto u mnogim konferencijskim salama, hotelima i crkvama gdje štedi energiju potrebnu za rasvjetu i do 99 posto, a govornicima pruža jasan pogled na govore i bilješke prilikom prezentacija bez ometanja kamera.

Društvo je dobilo i posebnu nagradu izložbe za uređenje štanda.

 

 

Iz kategorije: Vijesti