Datum objave: 20. Listopad 2022

ODLUČENO JE: Svi učenici osnovnih škola u Hrvatskoj dobit će besplatno jedan obrok dnevno. Hrvatska iz proračuna daje 10 kuna po djetetu.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Svi učenici svih osnovnih škola u Hrvatskoj od 1. do 8. razreda, a njih je trenutno 311 000, dobit će besplatno jedan obrok dnevno dok su u školi. Odluku o tomu donijela je Vlada Republike Hrvatske i za tu namjenu u proračunu osigurala 550 milijuna kuna. Besplatni obrok za učenike osnovnih škola uvodi se od idućeg polugodišta. Vlada je odluku o tome donijela na inicijativu četiriju profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Olje Družić Ljubotina, Marijane Kletečki Radović, Antonije Petričušić i Ivane Dobrotić, koje su više od dvije godine upozoravale na nužnost da sva djeca imaju besplatan obrok u školi. One su provele opsežno istraživanja čije su rezultate pretvorile u inicijativu Pravo svakog djeteta na školski obrok” koja je urodila plodom. Hrvatska će financirati jedan obrok dnevno u iznosu od 10 kuna po djetetu.

Uspjele smo! Drago nam je vidjeti danas najavljenu odluku Vlade Republike Hrvatske o uvođenju besplatnog školskog obroka za svako dijete od prvog do osmog razreda osnovne škole. Na našoj inicijativi ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’ radimo već više od dvije godine i neizmjerno smo ponosne kada vidimo da se cijeli ovaj proces isplatio i da će se djeci, roditeljima i školama uvelike olakšati nadolazeća školska razdoblja, a što je posebice važno u jeku ove krize s kojom se suočavamo kao društvo, napisale su profesorice na Facebook stranici.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3