Datum objave: 25. Listopad 2022

ŠIBENSKI BRANITELJI: Zahtijevamo od institucija RH da uskrate promicanje knjige generala Ademija „Samo istina” kao izvora podataka za povijest Domovinskog rata.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pet šibenskih braniteljskih udruga, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi”, Šibenik, Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije, Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, ogranak Rogoznica, Udruga 1.A satnija 113. šibenske brigade HV, Udruga „Ruža hrvatska Žirje – 1. hrvatska obalna topnička bitnica”, Žirje, uputilo je najvišim državnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske poziv na uskratu certificiranja i promicanja knjige generala Rahima Ademija „Samo istina: kao polazišta i izvora podataka za prikaz i povijest Domovinskog rata, obustavu svih aktivnosti koje koje vode k dobivanju ili održanju potvrdnice istinitosti i vjerodostojnosti toj knjizi, odbijanje nastavka neopravdanog glorificiranja djela generala Ademija nagradama, promocijama i priznanjima te na preispitivanje razloga za tiskanje njegove knjige kao i motiva osoba koje su bili uključene u donošenje preporuka i odluka da se knjiga generala Ademija tiska i distribuira. Poziv u formi priziva poslan je Predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske, Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, Hrvatskom generalskom zboru, Odboru za ratne veterane Sabora Republike Hrvatske, Hrvatskom memorijalno - dokumentacijskom centru Domovinskog rata, Redakciji „Večernjeg lista” kao nakladnika knjige „Samo istina” i Hrvatskom vojnom učilištu dr Franjo Tuđman.

-Budući da se o prizivu koji smo im poslali 7. listopada 2022. godine, kaže se u novom priopćenju šibenskih branitelja kojih je sudeći po broju udruga koje su ga potpisale sve više u izražavanju nezadovoljstva i negiranju vjerodostojnosti knjige generala Ademija, -dajemo ga na uvid cjelokupnoj hrvatskoj javnosti uz opetovanu u cijelostienu, da ni u najmanjoj mjeri ne osporavamo i ne umanjujemo stvarnu ulogu i zasluge generala Ademija u obrani Šibenika u rujnu 1991. godine.

Priziv šibenskih branitelja državnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske prenosimo u cijelosti:

Poštovani, sukladno odluci Hrvatskog generalskog zbora da odbija promovirati knjigu generala Rahima Ademija „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” s obrazloženjem da je problematična i da izaziva razdor među hrvatskim braniteljima te u povodu nedavne suprotne odluke proglašenjaiste knjige istog autora najboljom knjigom na temu Domovinskog rata od strane Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., ulažemo priziv na uskratu svakog daljnjeg certificiranja i promicanja knjige generala Rahima Ademija Samo istina. Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” kao polazišta i izvora vjerodostojnih podataka za prikaz i povijest Domovinskog rata 1991. - 1995., te pozivamo na obustavu svih aktivnosti koje koje vode k dobivanju ili održanju potvrdnice istinitosti i vjerodostojnosti knjizi „Samo istina”, na zaustavljanje nastavka neopravdanog glorificiranja djela generala Ademija nagradama, promocijama i priznanjima kao i na preispitivanje razloga za tiskanje knjige „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” i motiva osoba koje su bili uključene u donošenje preporuke i odluke da se knjiga generala Ademija „Samo istina” tiska i distribuira.

U obrazloženju proglašavanje knjige Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” kaže se: „Samim naslovom knjige autor je odredio smjerte dodaje da je knjiga već nakon izlaska naišla na različite reakcije, „što nije i ne može biti loše, ali Ademiju je ipak bilo najvažnije da iznese istinu iz vremena ponosa i slave bez obzira na to hoće li to i kako će to pojedinci ili dio javnosti prihvatiti". U obrazloženju se zaključuje, kako to navodi „Večernji list”, nakladnik knjige Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” koju urednički potpisuje Žarko Ivković, da se u njoj otvoreno i jasno daje prikaz stvaranja hrvatske države od osobe koja je u tome i sama sudjelovala, što ima posebnu težinu.
U izjavi povodom proglašenja njegove knjige najboljom knjigom o Domovinskom ratu general Rahim Ademi, citiramo „Večernji list” kaže: „
Stojim iza svakog slova i rečenice koju sam napisao. Bilo je dosad pokušaja falsificiranja povijesti, svašta se pisalo o Domovinskom ratu, i kako je vrijeme prolazilo, istina je postajala laž, a laž istina. Zato sam se i prihvatio pisanja. Često sam se našao u situaciji da slušam neke raščlambe o ratnim događajima u kojima sam i sam sudjelovao, a kad sam čuo što se govori, pitao sam se u čudu – pa gdje sam to ja onda bio!? Htio sam napisati istinu, kako je knjiga i nazvana. Bilo je i nekih reakcija iz Šibenika. Neka ti koji su kritizirali sami napišu što su radili u sedam dana rujanskog rata. Ja sam sve opisao po danima, što sam radio, što sam vidio i kakvi su bili rezultati. Nisam pisao o onome u čemu nisam sudjelovao.

Referiramo se na dvije rečenice iz ove izjave, uzdajući se da je točna. General Ademi kaže:

1.Često sam se našao u situaciji da slušam neke raščlambe o ratnim događajima u kojima sam i sam sudjelovao, a kad sam čuo što se govori, pitao sam se u čudu – pa gdje sam to ja onda bio!?

2. Nisam pisao o onome u čemu nisam sudjelovao.

Dakle i šibenski su se branitelji našli u čudu čitajući poglavlja knjige „Samo istina” u kojima general Ademi govori neistine o događajima iz Domovinskog rata na šibenskom području i tijekom bitke za Šibenik i pitali su se; pa gdje smo onda bili? Isto tako nevjericu izaziva tvrdnja generala Ademija da nije pisao o onome u čemu nije sudjelovao, jer je upravo u poglavlju posvećenom zbivanjima na šibenskoj bojišnici i bitci za Šibenik, pisao o događajima i akcijama u kojima nije sudjelovao i o kojima ništa ne zna. O nekima od njih je donosio i izričite sudove te ih proglašava obmanama, štoviše prijevarama na koje je nasjeo i sam predsjednik dr. Franjo Tuđman, a da u njima nije sudjelovao i o njima ništa ne zna.
Konkretno riječ je o 1. obalnoj topničkoj bitnici „Ruža hrvatska" Žirje, koju on proglašava minornom te autoritativno, suprotno svim činjenicama i apsolutno točnim podacima, tvrdi da je na Žirju u rujnu 1991. godine postojao samo jedan top i k tomu u potkopu, koji nije mogao dobaciti granate do Šibenskog mosta, ali je pogodio podmornicu JNA u Remontnom brodogradilištu Šibenik. General Ademi dakle tvrdi da je top sa Žirja u Remontnom brodogradilištu u Šibeniku, koje je na većoj udaljenosti od Šibenskog mosta, pogodio podmornicu JNA koja tamo uopće nije postojala te uz toj predbacuje žirjanskim topnicima da su pogodivši tu nepostojeću podmornicu, ugrozili obranu Hrvatske. Ademi Žirje proglašava lažnim mitom i briše iz povijesti Domovinskog rata taj briljantni pothvat hrvatskih branitelja, omalovažava hrabrost žirajskih topnika i doslovno im se ruga. Ova Ademijeva „istina” o 1. obalnoj topničkoj bitnici „Ruža hrvatska” na otoku Žirju, samo je metafora niza neistina koje on iznosi u svojoj knjizi „Samo istina”, a kritike i činjenice kojima se suprotstavljamo njegovim „istinama” žigoše kao blasfemiju.
Stoga, podnoseći priziv na uskratu svakog daljnjeg certificiranja i promicanja knjige generala Rahima Ademija Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” kao polazišta i izvora vjerodostojnih podataka za prikaz i povijest Domovinskog rata 1991. - 1995., te pozivajući na obustavu svih aktivnosti koje koje vode k dobivanju ili održanju potvrdnice istinitosti i vjerodostojnosti knjizi „Samo istina”, na zaustavljanje nastavka neopravdanog glorificiranja djela generala Ademija nagradama, promocijama i priznanjima kao i na preispitivanje razloga za tiskanje knjige „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” i motiva osoba koje su bili uključene u donošenje preporuke i odluke da se knjiga generala Ademija „Samo istina” tiska i distribuira.ponavljamo – general Rahim Ademi, podsjećamo da smo do sada Hrvatskom generalskom zboru, predsjedniku Republike Hrvatske, Ministarstvu branitelja, Ministarstvu obrane, Hrvatskom memorijalno - dokumentacijskom centru Domovinskog rata, „Večernjem listu” kao nakladniku, nizu relevantnih udruga i institucija te svim medijima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, poslali više 30 objava u kojima jasno, nedvosmisleno i dokumentirano ukazujemo na netočnosti, falsifikate i neistine u knjizi generala Ademija Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske”. Objave smo potkrijepili provjerenim svjedočenjima i izjavama sudionika tih događaja, te priložili i vjerodostojne dokumente. Raskrinkali smo na žalost tek manji dio neistina i netočnosti koje general Ademi iznosi te i sada ponavljamo, upozoravamo i apeliramo; knjiga generala Rahima Ademija nije, ne može i ne smije biti izvor građe za povijesti Domovinskog rata i pravedne borbe hrvatskog naroda za neovisnost i slobodu uz rezolutnu napomenu da pri tomu ne osporavamo i ne umanjujemo stvarnu ulogu i zasluge generala Ademija u bitci za Šibenik i njegovom djelovanju na šibenskoj bojišnici u Domovinskom ratu.

Proglašavanje knjige Rahima Ademija „Samo istina” najboljom knjigom o Domovinskom ratu skandalozno je i nedopustivo zbog neistina koje ona sadrži, netočnih prikaza gotovo svega što se u Šibeniku i na šibenskom dijelu bojišnice događalo za vrijeme dok je general Ademi bio pripadnik šibenske policije i 113. brigade ZNG-a, omalovažavanja, štoviše, negiranja uloge i doprinosa golemog broja šibenskih branitelja obrani Šibenik i Hrvatske u rujnu 1991. godine, pa i onih koji su tim bitkama dali svoje živote, obrani Šibenika i Hrvatske u rujnu 1991. godine, u najmanju ruku je nepošteno, kao i sama njegova knjiga.

Zbog toga pozdravljamo i podržavamo odluku Hrvatskog generalskog zbora da odbija promovirati i sudjelovati u promocijama knjige „Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske” zbog njene problematičnosti u unošenja razdora među braniteljima te pozivano Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske, Hrvatski generalski zbor i Odboru za ratne veterane Sabora Republike Hrvatske da se bezodvlačno očituju u ovom prizivu.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata
„Jastrebovi”,
Šibenik Predsjednik Ivo Plenča

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata
Šibensko-kninske županije, Predsjednik Mihovil Čubrić

Udruga dragovoljaca veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, ogranak Rogoznica, Predsjednik Ivica Goleš
Udruga 1.A satnija 113. brigade HV, Predsjednik: Dragan Toljan

Udruga „Ruža hrvatska Žirje”
1. hrvatska obalna topnička bitnica, Predsjednik: Željko Šižgorić 

Iz kategorije: Vijesti