Datum objave: 25. Listopad 2022

POKRENIMO PROMJENE / "Zeleni grad" šalje niz korisnih savjeta kako smanjiti otpad, korisno ih je pročitati

Diana Ferić
Diana Ferić

Sprječavanje ili smanjivanje nastanka otpada znači pozitivan korak u zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa, ali istovremeno znači i ušteda u vašem kućnom budžetu.Trećinu otpada koji stvaramo moguće je izbjeći promišljanjem o smanjenju potrošnje, poručuju iz Zelenog grada.

Promjene u našim životima i potrošačkim navikama mogu pridonijeti sprječavanju nastanku ili smanjivanju nastanka otpada.

Otpad koji nastaje u kućanstvu obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, biootpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike, stakla i  metala (ambalaža i sitni predmeti).

Pokrenimo pozitivne promjene!

Počnimo od sebe usvajanjem korisnih promjena kroz red prvenstva gospodarenja otpadom:

1. Sprječavanje nastanka otpada (ne prihvaćajmo ono što nam ne treba)

2. Ponovno korištenje (ponovna upotreba ili prenamjena predmeta)

3. Priprema za ponovnu uporabu

4. Recikliranje (reciklirajmo ono što ne možemo ponovno koristiti,    kompostirajmo)

5. Energetska oporaba

6. Zbrinjavanje

Prema redu prvenstva gospodarenja otpadom prioritet je sprečavanje nastanka otpada, potom slijedi priprema za ponovnu uporabu, zatim recikliranje te drugi postupci oporabe otpada, postupak zbrinjavanja otpada, koji uključuje odlaganje otpada na odlagalište, najmanje poželjan postupak gospodarenja otpadom.

Ponovna uporaba proizvoda ili otpada ima pozitivne učinke na okoliš – sprječava onečišćenje vode, tla i zraka, štedi sirovinu i energiju i stvara uštede u kućanstvu.

Kružno gospodarstvo uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna, duža vrijednost proizvoda. Na ovaj način produljuje se životni vijek proizvoda te  istovremeno smanjuje količina otpada.

Savjeti za sprječavanje nastanka otpada:

POKLONIMO drugima stvari koje više ne želimo, umjesto da ih bacimo.

Kupujmo stvari koje su nama POTREBNE, kupujmo proizvode u rinfuzi.

Pri odlasku u kupnju koristimo PLATNENE VREĆICE koje su dugotrajnije i ekološki prihvatljive, a ne plastične.

Upotrebljavajmo POSUDE OD STAKLA koje je moguće oprati, a ne plastične posude koje se bacaju. Uvijek dajte prednost proizvodima u staklenoj ambalaži jer se staklo može ponovno koristiti te se u potpunost  može reciklirati.

Ostaci hrane mogu poslužiti kao kompost za vrt ili sobno bilje.

Komostirajmo! ...ostatke od povrća (kora od kupusa, listovi kupusa, listovi zelene   salate, ostaci mrkve, ljuske od krumpira itd.) i voća (ostaci od jabuke, kruške. Kore od naranče, mandarine i slično), ljuske od jajeta (usitnjene), lišće, suho granje (usitnjeno), korijenje, uvelo cvijeće, piljevinu, koru drveta, slamu, staru zemlju iz posuda za cvijeće i sl..

Što se ne smije kompostirati?

Tekući ostaci od hrane, ostaci od mesa i ribe, kosti, koža, pepeo, pijesak, lijekovi, cigarete, stiropor, ulje, mast, sadržaj vrećice iz usisivača, bolesno bilje, osjemenjene korove, mliječene proizvode  i prerađevine…

Smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada, ponovno upotrijebimo stvari kada je to moguće, reciklirajmo otpad koji nastane, na taj način čuvamo okoliš i štedimo sirovinu i energiju.

Sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za sve informacije nazovite tel. 022/332-325 ili pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..( PROMO)

Iz kategorije: Vijesti