Datum objave: 26. Listopad 2022

USKOK / Podignute optužnice protiv bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Miloševića te trojice bivših ministara

Diana Ferić
Diana Ferić

USKOK je danas podigao optužnicu protiv četvorice bivših Plenkovićevih ministara - Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz četvoricu bivših ministara, kako je potvrđeno Indexu, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Nikad u povijesti nisu jednom optužnicom bila obuhvaćena četiri bivša ministra. Premda su sada sva četvorica već napustila dužnost, u trenutku pokretanja istrage protiv njih, u veljači ove godine, trojica od njih: Darko Horvat, Boris Milošević i Josip Aladrović sjedili su u aktualnoj vladi. Četvrti, Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

Darko Horvat, bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uhićen je u veljači ove godine zbog sumnje u zlouporabu položaja, piše 24 sata.

Horvat je prvi ministar u Hrvatskoj kojeg su uhitili za vrijeme trajanja mandata, a 'pao' je zbog poruka koje su pronašli u mobitelu Ane Mandac, a vezano uz nezakonite dodjele potpora malim poduzetnicima.

Istražitelji su pronašli popise tvrtki kojima bi se dodijelile potpore, a popis tih tvrtki su onda Mandac slali Boris Milošević, bivši potpredsjednik Vlade i Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede.

Radilo se o tvrtkama u kojima su bili ljudi s kojima su politički povezani, a mnoge su bile u vlasništvu predstavnika manjina za koje je lobirao Milošević, tvrde istražitelji.

Iz kategorije: Vijesti