Datum objave: 27. Listopad 2022

IZJEDNAČAVANJE SUBVENCIJA / Gradonačelnik odbio primiti predstavnike roditelja jer da mu oni nisu relevantan sugovornik, odmah su mu odgovorili

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon gotovo mjesec dana čekanja gradonačelnik Šibenika Željko Burić odgovorio je na zahtjev predstavnika roditelja djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtića da ih primi kako bi razgovarali o izjednačavanju subvencija za boravak njihove djece u vrtićima s onima u Gradskom vrtićima. Na ljubazan način im je kazao kako ih neće primiti jer ih uopće  se smatra sugovornicima o toj temi. U odgovoru stoji:

 „Poštovani i dragi sugrađani, roditelji naših mališana,

 zaprimili smo vašu zamolbu za sastankom te vas ovim putem obavještavamo da Grad Šibenik održava komunikaciju s osnivačima predškolskih ustanova čiji su polaznici upravo vaša djeca.

Možda ste informirani putem medija da je održan sastanak između privatnih i vjerskih osnivača ustanova za predškolski odgoj obrazovanje i predstavnika Gradske uprave na kojem se razgovaralo o subvencijama koje se za djecu isplaćuju iz gradskog proračuna te je dogovoreno da se za svaki vrtić pojedinačno izvrši analiza s ciljem utvrđivanja troškova po djetetu. Kako se ne bi ponovila situacija da Grad podiže subvencije, a cijena za roditelje ostaje ista, Grad će sugerirati osnivačima cijenu koju bi trebao plaćati roditelj.

Napominjemo i da jedinica lokalne samouprave nije u zakonskoj obvezi osiguravati sredstva privatnim osnivačima u ovoj djelatnosti čiji je poslovni cilj profit. Također, Grad nije u obvezi upisati svu djecu u predškolske ustanove, no mi našim sugrađanima ŽELIMO ponuditi što bolje uvjete za kvalitetniji život, a to svakako podrazumijeva i skrb za djecu.

Nije ni red ni način da o poslovanju ustanova za predškolski odgoj Gradska uprava razgovara s korisnicima usluge niti raspolažemo s relevantnim informacijama. Grad razgovara s pružateljima usluge te vas ljubazno molimo za razumijevanje, poštivanje poslovnih relacija, a odgovore na vaša pitanja pokušajte potražiti u ustanovi s kojom ste ostvarili suradnju.

Potpuno razumijemo vašu dobru namjeru i nadamo se da razumijete da je intencija Grada zaštititi interes roditelja.”.

 

 

Predstavnici roditelja danas su mu odmah poslali odgovor:

 

Najljubaznije Vas molimo da nama roditeljima odgovorite na pitanja koja se nameću nakon čitanja Vašeg maila.

Tko je to, po Vašem mišljenju, pozvaniji da sjedne za stol razgovarati o interesima djece, u ovom slučaju, o izjednačavanju subvencija za svako pojedino dijete od roditelja skrbnika te malodobne djece?

Tko je pozvaniji da se bavi ovom temom od dječje pravobraniteljice Republike Hrvatske, koja Vam je napisala uputu o postupanju apelirajući da donesete svjesnu odluku o prestanku diskriminatorne politike prema djeci Vašeg i našeg grada? Tko je pozvaniji od gradonačelnika da razgovara s roditeljima koji, na kraju krajeva, donosi odluku o subvencijama za svako dijete grada i u kojem iznosu?

Želimo naglasiti da nas kao roditelje ne interesiraju osnivači privatnih i vjerskih vrtića kao ni njihovo poslovanje, profiti i slično. Naša djeca, pohađaju te ustanove iz raznih razloga od kojih je glavni taj da Grad Šibenik nema mjesta za sve naše, kako ih od milja nazivate mališane.

Zašto ste se doveli uopće u poziciju da nema mjesta za svu djecu i da morate biti partneri s vjerskim i privatnim vrtićima da smjeste djecu u vrtiće? Jesmo li mi za to krivi i trebaju li naša djeca zbog toga ispaštati? Zašto ste si kao Grad uopće dozvolili osnivanje tolikog broja privatnih i vjerskih vrtića i uvrstili ih u svoju mrežu predškolskih ustanova (s kojima, usputno, ostvarujete kao Grad zavidan postotak upisane djece u predškolske ustanove, čime se naravno volite pohvaliti kada vam odgovara) da bi ih sada tako olako proglašavali profiterima? Tko je to odobrio? Roditelji ili Grad kojem je odgovaralo da ne ulaže proračunska sredstva u izgradnju novih kapaciteta, već je pustio drugima da rješavaju njihov problem. Sad Vam ni to ne ogovara... Ne možemo stvari vaditi iz konteksta pa se okretati kako vjetar puše. Tu smo gdje jesmo!

Kako to mislite da Grad štiti interese roditelja i naše djece upola manjom subvencijom? Ovdje Grad takvom diskriminatornom politikom štiti samo sebe i štedi proračunski novac na našoj djeci. Predmet, odnosno tema našeg dopisa bila je izjednačavanje subvencije po djetetu, a to se isključivo odnosi na preraspodjelu javnog novca kojim Grad gospodari, očito i ne tako dobro ili makar nejednako za sve. Naša tema razgovora nema dodirnih točaka sa temom poslovanja ustanova za predškolski odgoj, kako tvrdite u svom obrazloženju/odbijenici.

Smatramo da smo trebali biti primljeni na razgovor, jer upravo našu djecu diskriminirate i upravo naših 700 kućanstava svaki mjesec izdvaja gotovo duplo više za osnovni 10-satni program, godišnje 6000 kn po kućanstvu, odnosno cijelu jednu plaću više, zato što Grad nema mjesta za svu djecu.

Vrtići, iako nisu ustanove za čuvanje djece, već ustanove za odgoj, obrazovanje i socijalizaciju sve djece, omogućuju nam da obavljamo svoje poslove svakodnevno kako bismo svojim radom doprinijeli punjenju gradskog proračuna.

Naša jedina briga i želja je da se novac iz proračuna podjeli jednako po svakom djetetu, neovisno koliko će to biti.

Zabrinuti smo kuda vodi ova politika koju provodite? Diskriminirate našu djecu, a što nam kao građanima time poručujete? Da ne pravimo djecu, ne radimo ili možda da preselimo u susjedne gradove kao što su Split ili Zadar, Trogir ili neku manju općinu u našoj blizini koji su odavno izjednačili subvencije, iako kao i Vi nisu to dužni učiniti po Zakonu, ali su svjesni važnosti zbrinjavanja djece u predškolske ustanove?

Ne želimo da više mi i sve buduće generacije roditelja moraju iznova svake godine prolaziti agoniju razmišljanja gdje će i kako, te po kojoj cijeni upisati dijete u vrtić. Zašto nemate sluha za rješavanje ovog problema s onima koji su najpozvaniji da o tome raspravljaju?

Šibenik, grad koji živi MDF, Šibenik koji je navodno Grad prijatelj djece.. Je li još uvijek zaista Šibenik Grad prijatelj djece?

Mi smo građani Grada Šibenika. Roditelji. Mi smo izabrali Vas, a sada je vrijeme da Vi odaberete nas.

Ponašati se kao da vremena ima napretek, što si Vi dajete za pravo, nama je u ovom trenutku luksuz jer nam već za idući mjesec stižu iznova duplo veće uplatnice, a od Nove godine je najava novog rasta cijene na 1600kn.

Još jednom molimo da nas primite na sastanak, te da žurno odredite termin istog, najkasnije do 2.11.2022. kako biste se uvjerili da zastupamo isključivo našu djecu kao roditelji i građani Grada Šibenika.

Martina Erak Bačelić (DV Sunce)

Loredana Huljev (DV Osmijeh)

Nataša Jurešić (DV Blažena Hozana)

Ivan Maretić (DV Žižula)

Antonio Vlahov (DV Brat sunce)

Iz kategorije: Vijesti