Datum objave: 27. Listopad 2022

ŠIBENSKI IMPORTANE MIJENJA IZGLED / Počinje izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti Ars Mechanica, evo kako će izgledati

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski Imoprtane ili „zatrpane” za godinu dana pretvorit će se u moderni prostor za izobrazbu učenika i odraslih za zanimanja vezana za strojarstvo nazvan „„Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA“ , a gradi se i oprema europskim novcem. Danas su Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko – obrtničke škole, koja je nositelj tog projekta Luka Nikolac, direktor izvođača radova tvrtke Inovator d.o.o. potpisali Ugovor o gradnji u nazočnosti šibensko – kninskog župana dr.sc. Marka Jelića i ravnateljice JU Županijske razvojne agencije Mire Lepur. U sadašnjem pothodniku bit će uređene radionice za brodomehaniku, automehaniku i dijagnostiku, za autooptiku i vulkanizerstvo, za autolimariju, limariju i bravariju, za kućne instalacije, za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku…

Ukupna vrijednost radova je 25,5 milijuna kuna.

Riječ je o građevinskim radovima koji su dio projekta „Regionalnog centra kompetentnosti ARS MECHANICA“. Projekt se financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj ovog preko 30 milijuna kuna vrijednog projekta je Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, dok su partneri u projektu Šibensko-kninska županija i Tehnička škola Šibenik.

Župan Jelić je izrazio zadovoljstvo što je županijska vlast u prošlom sazivu prepoznala važnost tog projekta za koji je Županija izdvojila 6 milijuna kuna.

 

Šibensko-kninska županija, osim turizma, svoju viziju razvoja usmjerila je na razvoj industrijske proizvodnje. Danas smo ovdje kako bi potpisali ugovor o Regionalnom centru za tri županije, a ovim projektom dobit ćemo iznimnu infrastrukturu. Šibensko-kninska županija uključit će se s oko šest milijuna kuna jer je došlo do promjena na tržištu građevinskih radova i iznos predviđen troškovnikom nije dovoljan. Na idućoj Skupštini idemo s prijedlogom proračuna kako bi osigurali ta dodatna sredstva kojim ćemo uspješno završiti projekt”, kazao je .

Mira Lepur je istaknula kako je riječ o vrlo složenom i zahtjevnom projektu na kojem je u različitim fazama radilo čak osam stručnjaka iz te agencije.

Dragom mi je što ćemo ovim centrom dobiti jezgru za obrazovanje učenika i odraslih kako bi mogli što bolje odgovoriti na potrebe tržišta rada”, dodala je.

 

 Razvojna agencija u projektu je od 2019. godine u svojstvu tehničke podrške nositelju projekta, Industrijsko-obrtničkoj školi. Kada je otvoren prvi poziv od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, škola je na osnovi evaluacije 'iskočila' kao jedna od najboljih kada govorimo o strojarstvu, ne samo u županiji, već na razini države. Krenula je zajednička priča, od određivanje lokacije, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i u konačnici provedbe, kazala je ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Mira Lepur je predstavila svoj tim koji je pripremio i radi na provedbi ovog projekta.

Predstavnici tvrtke Arhikon d.o.o. koji su izradili projekt gradnje budućeg Centra kazali su da i je taj projekt bio vrlo izazovan i da su se jako oko njega potrudili. Zadržali su i njegovu ulogu kao pješačke zone pa će biti izgrađen tunel kojim će građani i dalje moži prolaziti, a veliku pažnju poklonili su i zelenim površinama. .

 

Ovo je jedan od trenutaka koji mi kao projektanti silno priželjkujemo jer smo svjesni truda potrebnog da se iznjedri jedan ovakav projekt. 'Šibenski importane' već dugo stoji devastiran i zapušten, javljalo se tu puno ideja kako ga iskoristiti, a kad su se pokazale smjernice vezane uz školu i što bi se tu moglo realizirati, zagrizli smo i unijeli se u projekt u suradnji s profesorima koji su nas upućivali u sve što je potrebno da taj projekt sadržava. Rodila se i ideja da napravimo prolaz u Centar, novi pothodnik koji neće prekinuti pješački koridor. Ovo je veliki posao i vjerujem da ćemo sve završiti u predviđenom roku i sljedeće godine prošetati kroz nove prostorije”, kazala je Ljiljana Čorović-Grubišić, glavna projektantica tvrtke Arhikon.

Luka Nikolac, direktor tvrtke Inovator, naglasio je da je projekt velik, ali da su oni spremni za njega te da će u roku od dva tjedna na gradilištu početi radovi.

Uz projekt Regionalni centar kompetentnosti 'ARS MECHANICA' kojim će se izgraditi sam centar, provodi se i projekt 'ARS MECHANICA za nove kompetencije' čiji je cilj osnažiti kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika, učenika i odraslih polaznika Regionalnog centra kompetentnosti (RCK) u podsektoru strojarstva za Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju u skladu s potrebama tržišta rada regije, te uspostaviti suradnju s ustanovama za strukovno obrazovanje u RH i EU, Visokim učilištima i gospodarskim sektorom regije, ali i šire.

U sklopu projekta 'ARS MECHANICA za nove kompetencije' održane su tako brojne edukacije i usavršavanja nastavnika te početkom lipnja događanje 'Dan otvorenih vrata' čiji je cilj bio upoznati učenike s programima Industrijsko-obrtničke škole Šibenik koja je u srpnju 2018. imenovana regionalnim centrom kompetentnosti za podsektor strojarstva. Prošli tjedan u Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik u sklopu ovog projekta održan je i Sajam poslodavaca. Sajam je bio idealna prilika za sve maturante, nezaposlene osobe te one koji se žele prekvalificirati da doznaju sve o mogućnostima zapošljavanja, ali i programima doškolovanja i prekvalifikacija koje se provode u sklopu Regionalnog centra kompetentnosti..

Iz kategorije: Vijesti