Datum objave: 28. Listopad 2022

SPOMENAR / Šibenska Nova pošta slavi 40. rođendan. Kada je izgrađena bila je ljepotica, a i danas se izgledom dobro drži.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gradnja zgrade koju Šibenčani zovu Nova pošta jer je zbilja bila nova u odnosu na drevnu Staru poštu, počela je 1982. godine. Kada je izgrađena ta je 40-godišnjakinja bila ljepotica, a mora se priznati da se i danas izgleedom dobro drži. Hrabro arhitektonsko rješenje koje se dobro uklopilo u taj dio Šibenika, estetski vanjskim izgledom dobro odolijeva vremenu, dok je iznutra već vidljivo vremešna i već dugo nefunkcionalna posebno nakon grube podjele njenog interijera na dva međusobno nefunkcionalna prostora.
Nova pošta podignuta je na mjestu, za šibensku arhitekturu neobične zgrade. Naime zgrada koju su zvali kuća Novaković izgledala je kao da je pobjegla iz Vinkovaca, Osijeka ili nekog od slavonskih gradova i bacila sidro nasuprot šibenske pijace. U toj zgradi živio je Vinko Novaković, prvi šibenski i dalmatinski kobasičar, kreator omiljene šibenske luganige koji je u Šibenik doselio iz Đakova 1922. godine. Vinko je u podrumu te kuće imao klaonicu i kobasičarski pogon. Do 1982. godine kada je otkupljena od potomaka Vinka Novakovića, ta je kuća bila dugo nuđena na prodaju, ali za nju se nije našao kupac. Konačno je otkupljena da bi bila srušena kako bi na toj dobroj lokaciji bila izgrađena Nova pošta.

Iz kategorije: Vijesti