Datum objave: 28. Listopad 2022

Međunarodna suradnja:U Izaslanstvu koje je bilo u uzvratnom posjetu španjolskoj pokrajini Castilla-La Mancha bila je i ravnateljica NP „Krka“

Diana Ferić
Diana Ferić

U uzvratnom posjetu španjolskoj pokrajini Castilla-La Mancha bili su izaslanstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ravnatelji nacionalnih parkova „Krka“ i „Plitvička jezera“ i predstavnici Hrvatskih šuma. Dio susreta održan je u regionalnom Ministarstvu održiva razvoja, gdje je hrvatsku delegaciju na čelu s ravnateljem Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igorom Kreitmeyerom primio ministar održiva razvoja José Luis Escudero.

Stručnjaci iz obiju delegacija raspravljali su o potrebi očuvanja bioraznolikosti, o rizicima od invazivnih stranih vrsta i o ugroženosti sedrenih barijera i mogućnostima njihove obnove u suradnji sa znanstvenicima. Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ podijelila je svoje bogato iskustvo očuvanja sedrenih barijera i borbe s invazivnom vrstom pajasen, istaknuvši pritom važnost očuvanja izuzetne bioraznolikosti na svom prostoru kao preduvjeta za opstojnost prirode. Po očuvanoj prirodi Republika Hrvatska spada među najbogatije zemlje Europe: zaštićena priroda jedna je od naših najvećih vrijednosti.

U Parku prirode Lagunas de Ruidera hrvatsku delegaciju primili su glavni direktor za okoliš i bioraznolikost regionalnog Ministarstva održiva razvoja Félix Romero i izaslanica Odbora zajednice u Ciudad Realu Carmen Teresa Olmedo. Imajući u vidu sličnosti između naših parkova, koji su ranije potpisali Memorandum o suradnji, te polazišnu osnovu suradnje koja određuje očuvanje prirodnih vrijednosti i prilagodbu klimatskim promjenama, obje strane iskazale su interes za kontinuiranu suradnju, posebno u kontekstu zaštićenih područja visoke posjećenosti. Kada je riječ o prilagodbi na klimatske promjene i rizicima koje treba smanjiti, suradnja je fokusirana na borbu protiv šumskih požara i održivo gospodarenje šumama, posebice s naglaskom na FSC certifikaciju šuma koju obavlja neprofitna organizacija Forest Stewardship Council ili Vijeće za nadzor šuma.

Ovaj institucionalni posjet održan je kao nastavak suradnje između dviju država, započete u Republici Hrvatskoj u lipnju ove godine. Institucije Europske unije promiču suradnju između tijela država članica, a ova vrsta aktivnosti strateška je prednost u smislu osiguravanja financijskih sredstava. U sklopu završnog događaja susreta, hrvatska delegacija sudjelovala je na Prvom međunarodnom forumu o uslugama ekosustava, koji je uspostavljen kao platforma za dijalog javno-privatne suradnje između donositelja odluka, nevladinih organizacija i privatnog sektora.

Iz kategorije: Vijesti