Datum objave: 31. Listopad 2022

IM MEMORIAM / Umro je poznati šibenski kipar, duša Šibenika i veliki umjetnik - Ale Guberina

Diana Ferić
Diana Ferić

Umro je U 76. godini Aleksandar Ale Guberina poznati šibenski kipar. On je kao umjetnik neizmjerno zadužio Šibenik kao jedan od rijetkih (ako ne i jedini) umjetnika koji je bio i ostao njegov nerazdvojni dio te mu davao jedan od ključnih atributa grada. On je ujedno bio i čuvar i nasljednik šibenske gotovo milenijske kiparske baštine. Njegov umjetnički opus je golem.

Po broju nagrada, izložaba i ostvarenih javnih djela šibenski kipar Ale Guberina bez konkurencije je u Hrvatskoj, a i u svijetu je malo sličnih primjera. Niti jedan hrvatski kipar nikada nije dobio toliko nagrada: sedamnaest prvih, šest drugih i tri treće nagrade, postavio četrdeset dva javna djela te održao čak dvadeset devet samostalnih izložaba.Njegov životni i umjetničku pun nije zanimljiv samo zbog toga već i zbog toga što se u njemu zrcali i dio šibenske i cijele hrvatske novije prošlosti

 

Nakon što je bio deložiran iz gradskog prostora u kojem je desetljećima stvarao uredio je svoju radionicu i galeriju u vlastitoj kući koja je zapravo bila kuća Jurja Dalmatinca. Njegova supruga Silva prenijela je sve njegove radove i novu galeriju posložila u neku ruku kronološki, od njegovih prvih skulptura i crteža, nježno nijansiranih akvarela, slika iz 60-ih godina, preko dragocjenog ribarskog pribora koji ga je spašavao u najtežim danima, fotografija iz života umjetnika do artefakata koji su obilježili cijeli njegov opus, čuvenih Alinih grota ( stijena ) uz koje je rastao i oblikovao se kao čovjek i umjetnik, noseći uvijek, svuda, Šibenik duboko u sebi. Supruga mu je bila veliki oslonac u životu,a njegov odlazak u vječnost sigurno je ubrzala i njezina nedavna prerana smrt. 

Uz umjetnost ribarenje je bilo neodvojivi dio njegova života.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3