Datum objave: 01. Studeni 2022

KLUB MLADIH / Mladež Promine zahvaljujući projektu „Emulzija” uredila svoj klub. Čuvajući zavičajnu baštinu dali su mu ime „Kolarište”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Mladež Općine Promina iz Promine uspjela je kroz projekt „Emulzija – energija mladih u lokalnoj zajednici“ osmisliti i ostvariti projekt kluba u kojem mladi ljudi mogu kvalitetno provodili slobodno vrijeme te organizirati aktivnosti i programe u skladu sa svojim interesima. Klub je dobio ime „Kolarište”. Partner na projektu „Emulzija” bila je Općina Promina, koja je za klub osigurala prikladan prostor u Domu kulture u centru Oklaja. Prvi program organiziran u Klubu mladih „Kolarište” bila je kreativna radionica za djecu koju su osmislile i vodile djevojke iz Oklaja koje su znanja i vještine stekle upravo kroz projekt „Emulzija – energija mladih u lokalnoj zajednici“.

Klub ime „Kolarište” nije dobio slučajno. Naprotiv ono je svojevrsni spomenik drevnoj tradiciji Podprominja u kojem je u prošlosti svako selo imalo svoje kolarište – mjesto na kojem su se mještani okupljali nedjeljom i na blagdane da bi se družili i plesali. Štoviše običaj je bio da nakon vjenčanja u crkvi mlada u kuću mladoženje kreće upravo s kolarišta. Otvaranjem Kluba mladih, drevno Podprominsko kolarište oživjelo je suvremenom obličju s namjerom da bude ono što jue bilo kroz povijest, mjesto okupljanja, druženja, učenja, zabave te čuvanja i njegovanja zavičajne baštine, običaja i tradicija.
Projekt Klub mladih „Kolarište”, mladež Oklaja ostvarila je u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade, Udrugom „Argonauta” iz Murtera, Ogrankom Matice hrvatske iz Murtera i Općinom Promina.

Iz kategorije: Vijesti