Datum objave: 01. Studeni 2022

EKSPEDICIJA VRIJEDNA DIVLJENJA / Šibenski Mihovilovci popeli se na gotovo 7 000 metara visoku Ama Dablan u Nepalu

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi šibenskog planinarskog društva „Sv. Mihovil” Luka Dubravica, Leonardo Grubelic, Antonija Viljac zajedno s kolegom Aleksandrom Milosavljevićem iz Srbije popeli su se na Amu Dablam visoku 6814m.

Kako je Antonija napisala na svom Facebook profilu, toj joj je najveći pothvat otkako se 12 godina bavi planinarstvom.

Nakon 10 sati penjanja stijene, leda i snijega, po vjetru od 50 km/h i temperaturi od oko minus 27 stali smo na vrh.Hvala našim sherpama Furbi i Mingamaru šta su nas strpljivo vodili kroz ovaj zahtjevni uspon

Koliko god je predivna toliko je teška za popeti je! Emocije su nam totalno pomiješane, prsa i glava će mi puknuti od sreće i ponosa, a toliko nas je satralo da se osjećam nenormalno jadno, iscrpljeno i slomljeno. Ovo je jedan od najtežih tehničkih uspona na području Nepala. Kombinirano penjanje u snijegu, ledu i stijeni od kampa 2 do vrha, naravno konstantno ukopčani u bloker (sprava za penjanje). Napravili smo s vrha spuštanja po užetu (absajla) za 6 života.Upala sam u pukotinu 2 puta, bas ono ostala visiti...smotana sam.

Ne mogu niti zamisliti minuse dok sunce nije izašlo. Nožni prsti mi trne i veličine su krumpira, ruke idu na bolje. Ozbiljno sam dehidrirana i jedva hodam.Moj najveći pothvat od kad sam u svijetu planinarstva, tj u zadnjih 12 godina”, objavila je Antonija

Ama Dablam (6812m) se nalazi u centralnom dijelulu regiona Kumbu, oko 20 km južno od Mt.Everesta. Predstavlja pravi izazov za iskusne alpiniste.To je jedna od najlijepših himalajskih planina koja ujedno nosi epitet najslikanije. Preduvjet za uspon na ovaj himalajski vrh je dobra psihofizička priprema, kao i prethodno iskustvo na usponima preko 5000m nadmorske visine.

Iz kategorije: Vijesti