Datum objave: 03. Studeni 2022

DAN OSLOBOĐENJA ŠIBENIKA / Antifašisti, predstavnici Grada i Županije te SDP -a položili vijence ispred spomen kosturnice

Diana Ferić
Diana Ferić

 Polaganjem vijenaca i karanfila ispred spomen-kosturnice danas je na gradskom groblju Kvanj obilježena 78. obljetnica oslobođenja grada Šibenika u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije. Vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, a počast borcima antifašistima iz NOB-a odali su pripadnici šibenske ANTIFA-e i političkih stranaka.  Na obilježavanju su bili i  potpredsjednik šibensko-kninske ZUABA-e Petar Mišura predsjednik gradskog SDP-a Tonči Restović, u ime Grada Šibenika  dogradonačelnik Danijel Mileta, a ispred Županije župan Marko Jelić i dožupanica Iris Ukić Kotarac.

Prisutnima se na skupu prigodno obratio Luka Kuvač, tajnik ZUABA-e.

 Grad Šibenik zaslužio je svoju slobodu, ali cijena koju je platio nije bila mala: 4572 građana poginula su za tu slobodu, 3023 palo ih je u borbi, a 1123 kao žrtve fašističkog terora, od čega je njih 729 strijeljano. Tog se dana danas prisjećamo, ali i ponosimo, i taj dan će ostati vječna inspiracija za slobodarski antifašistički Šibenik. Naš je zadatak da istinu prenosimo, a njihovu borbu poštujemo. Za jedan od najvećih dana ovog grada neće biti satova povijesti, neće biti procesija ni zvučnika po gradu. Neće biti svečanih akademija ni mise za sve poginule. Ali bit će ponosa, prkosa i bijesa antifašista. Posebno danas kad je nacifašizam sve češće na ulicama Europe, ali i oko nas - rekao je Kuvač.

Iz kategorije: Vijesti