Datum objave: 05. Studeni 2022

SABATINA 2022 / Večeras završnica uz svečanu dodjelu nagrada za i buteljirana vina te proglašenje šampiona Sabatine 2022.

Diana Ferić
Diana Ferić

 Drugog dana 32. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina 2022. u Vodicama nagrađena su najbolja otvorena i mlada vina.

Zlatna diploma za kvalitetu otvorenog vina pripala je Anti Duvnjaku iz Vodica za Babić 2020., a bronačanu diplomu dobila je Plavina 2021. Stipice Lucića iz Pokrovnika.Srebrne diploma za kvalitetu mladog vina dobili su Smiljan Džaleta iz sela Baljci u Općini Ružić zaPošip 2022. i Stipica Lucić iz Pokrovnika za Plavinu 2022.

Programom Sabatine za danas u 20 sati najavljena je svečana dodjela nagrada za jaka alkoholna pića i buteljirana vina te proglašenje šampiona Sabatine 2022.

32. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina, otvoren je u četvrtak u Vodicama. Dodijeljena priznanja zaslužnim vinogradarima i vinarima. Od ukupno osam, čak pet priznanja ostaje u našoj županiji.

Uz brojne vinare, vinogradare i uzvanike, otvorenju su nazočili župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

Tom je prigodom ispred hotela Olympia zasađena spomen loza Sabatine, a Šibensko-kninskoj županiji dodijeljena je Zlatna amfora Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova. Priznanje je uručeno županu dr. sc. Marku Jeliću.

Vinogradarstvo i vinarstvo od pamtivijeka je bilo temelj gospodarstva šibenskoga kraja. Nekad je to bila vodeća regija Dalmacije po proizvodnji vina, a značajno vinogradarstvo održalo se i do danas. Županija je prepoznala gospodarske potencijale u vinogradarstvu i proizvodnji vina te je zbog toga ova djelatnost uvrštena u prioritete. Županijska uprava podržava proizvođače raznim mjerama pomoći, osobito kroz program potpore poljoprivrede na svom području.2, istaknuo je župan dr. sc. Marko Jelić i zahvalio na ovom sjajnom priznanju te čestitao svim laureatima.

Priznanje ‘Mate Bobanović’ za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu dobila je Mandica Erceg dugogodišnja je enologinja šibenske Vinoplod vinarije, danas vodećeg prerađivača grožđa i proizvođača vina, rakije i destilata. Mandica Erceg vodi poslove proizvodnje bitne za rad cijele vinarije, koja se posljednjih godina borila s mnogim problemima ekonomske, kadrovske i financijske prirode. Mandica Erceg je u tome bila jedan od stupova, vodeći računa o osiguranju kvalitete svih proizvoda, a posebno vina. Da dobro radi, zajedno sa svim drugim kolegama u procesu proizvodnje, svjedoče brojna priznanja na ocjenjivanju i kušanjima vina u zemlji i inozemstvu. Tome treba dodati i pohvale s tržišta za kvalitetu vina, osobito za vina sorte babić, kao simbola šibenske vinarije. Inače, Madica Erceg je dugogodišnja i cijenjena članica mnogih povjerenstava za ocjenjivanju vina i alkoholnih pića.

Priznanje ‘Zlatan Plenković’ mladom vinogradaru-vinaru dodijeljeno je i uručeno Anti Sladiću iz Plastova kod Skradina. Ante Sladić je kao agronom nastavio obiteljsku tradiciju s dugom prošlošću. Danas vodi vinariju koju je osnovao njegov otac Marinko. Svojom stručnošću i enološkim znanjem nastoji postići vrhunsku kvalitetu vina, isključivo od autohtonih sorti skradinskoga kraja. Tako je usmjeren da od izvornih sorti grožđa maraštine, plavine, lasine i dr., koje su dugo bile podcijenjene i zapuštene, dobije vino koje će konkurirati najpoznatijim vinima. Da je na pravom putu dokazuju nagrade na Sabatini i drugim ocjenjivanjima vina, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Obrt koji on vodi proizvodi i maslinovo ulje od oblice i krvavice te likere – Crna ruža, Maraška i druge, a aktivan je i u vinskom turizmu. Anti Sladiću priznanje je uručila zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.

Priznanje uzornim vinogradarima i vinarima, koje dodjeljuje Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, dobili su Joso, Marko i Ivan Sladić iz Plastova. Vinariju Sladić utemeljio je Joso Sladić, dugogodišnji zadružni djelatnik, a obiteljsku tradiciju nastavljaju njegovi sinovi Marko i Ivan. Od pamtivijeka se njihovi preci bave vinogradarstvom i vinarstvom, a znanje u preradi vina prenosili su s koljena na koljeno. Marko se u poljoprivredu uključio nakon Domovinskog rata, a od 2000. godine obitelj se bavi komercijalnom proizvodnjom za tržište, afirmirajući vlastite brendove s već prepoznatljivom etiketom (s vukom i lisicom). Dok se mnogi okreću introduciranim sortama, obitelji Sladić ostaje vjerna izvornim udomaćenim sortama, nastojeći ih revitalizirati podižući nove nasade. Tako danas obitelj ima čak 35 tisuća loza u skradinskom području. Većina vinograda je na 300 m nadmorske visine, odakle puca prekrasan pogled na otočić u visovačkom jezeru. Sladići se zalažu da se od udomaćenih sorti debita, plavine i babića dobije daleko bolja kvaliteta vina nego što se to do sada uspijevalo. Zato se educiraju i provjeravaju nove postupke.

 

Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije uručeno je Jadranki Barišić, koja kao urednica i novinarka obrađuje temu poljoprivrede na Radio ritmu. Diplomirala je na umjetničkoj akademiji u Splitu i radi kao glazbeni pedagog. Od 1999. je voditeljica i urednica na Radio ritmu. Zadnjih 10 godina uređuje emisije posvećene poljoprivredi, posebno vinogradarstvu i vinarstvu. U emisiji kontaktira i proizvođače i eminentne stručnjake i slušatelje te obrađuje aktualne teme i najavljuje važne događaje. Cilj njezinih emisija je, između ostaloga, educirati i informirati poljoprivrednike te ih ohrabriti u bavljenju ovom, za Šibenik tradicionalnom i važnom, gospodarskom granom. Posebni senzibilitet pokazuje prema vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji, radeći čitav niz priloga i intervjua na tu temu i smatrajući tu poljoprivrednu granu važnom za gospodarstvo čitave županije.

Iz kategorije: Vijesti