Datum objave: 06. Studeni 2022

AVANTURA GORANA ŠUBAŠIĆA / Usred rata koji bijesni u Ukrajini posjetio Lavov kao turist i izazvao opće čuđenje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski putopisac i glazbenik Goran Subašić po svijetu putuje gotovo 20 godina. Bio je i u mnogim rizičnim krajevima poput Afganistana, brazilskih favela ili meksičkih predgrađa, ali posebnu je pozornost privukao njegov nedavni podvig kada je kao turist posjetio Ukrajinu u kojoj bijesni rat. O tomu piše i Večernji list.

"Lavov je opravdao sva moja očekivanja, čak ih je i nadmašio. Naravno da su Ukrajinci gnjevni i bijesni na Rusiju, razočarani no ne i malodušnoi.Lavov je pun mladića u vojnim unformama. Naišao sam i na ceremoniju na glavnom trgu kojom su odavali počast palom vojniku iz Lavovu Hrvati su doborodošli u Ukrajinu i kada dozanju da si iz Hrvatske svi se  tobom žele rukovati, dignu vam palac u znak odobravanja samo im nikako nije bilo jasno da sam u to nesretno vrijeme došao kod njih kao turist, ispričao je za Večernji list Goran Šubašić koji je u Lavovu boravi dva dana. Čuo je i brojne sirene za opću opasnost što ga je posjetilo na rat u rodnom Šibeniku prije tridesetak godina.

 Policajci i svi u autobusu su mu se na granici smijali kada je rekao da u Ukrajinu putuje kao turist.

Ipak, highlight je bio sinoć na granici, na kojoj je, usput rečeno, prekrcani bus stajao gotovo 4 sata, kada me je granična policija pitala: "Kakva rabota tvoja u Ukrajina?", a ja odgovorio "Sputnjik, turista", moleći sve svece da mi ne zamjere pokoju rusku riječ...Prvo muk da vide da li se zajebavam, a onda smijeh...pa se i ostatak busa počeo smijati - počeli me svi zajebavati "turizsta, turizsta". Pita mene policajka "A ti ne viješ da tam jest borba, rat, ne možnaš tamo turiszta", a ja kažem "Vijem, vijem - ali Lavov divni, to mnogo boljše i lepše od borba, rat. Lavov srce (pa pokažem na srce), a Putin to (pa pokažem na šupak)". E tu sam ih potpuno sjebo pa me nisu dalje ništa propitkivali nego mi vratili pasoš i voila - evo me u "divni Lavov"”, napisao je o tom iskustvu na svom Facebook profilu.

 Goran je s javnosti podijelio i čudnu praksu na koju je naišao u ratnom Lavovu.

Evo sjedim u centru Lavova, prije nekoliko sati svirala je uzbuna, zračna opasnost (otkad to nisam čuo). Ne mogu reći da su se ljudi previše uzbud(n)ili pa kad si u Rimu radi što i Rimljani, a kad si...Ajme neću valjda

Nego ono što je mene prenerazilo - usprkos ratu i očekivanim raketama, oni i dalje brane da se pije alkohol na ulici, ali pazi sad - niti na vanjskom štekatu kafića/restorana ne smije se vidjeti da piješ pivo nego ti ga uliju u "ovo"(ne znam uopće objasniti šta je "ovo"). Eto, to im je najveća briga trenutno”, kaže on.

 

Iz kategorije: Vijesti