Datum objave: 09. Studeni 2022

ŠIBENČANKA U BEČU / Dolores Bujas otvorila u Hrvatskom kulturnom centru izložbu za djecu, a tema su pustolovine iz Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčanka Dolores Bujas, slikarica i nagrađivana spisateljica, članica Udruge “Tempera” otvorila je u Hrvatskom centru u Beču jedinstvenu likovnu izložbu za djecu pod nazivom „Pustolovine iz dječjega grada“.  Dolores Bujas čitala je djeci ujedno svoje pjesme i kratke priče o pustolovinama koje doživljavaju djeca i životinje na ulicama grada Šibenika, a svaka priča odgovarala je jednoj slici na izložbi.  “Radi se o pričama i motivima iz dječjeg i životinjskog svijeta iz pozicije jedne bake, iz kojih progovaraju bakine nježnosti i ljubav prema svojim unucima Maku i Nevenu, a s kojima se u svakodnevici svako dijete može prepoznati i identificirati”, rekla je za Večernji list Adrijana Markon Jurčić, predsjednica “Obzora”, udruge za poticanje kreativnog razvoja djece i mladih u Beču, koja je bila zajedno s Hrvatskim centrom organizator ove međunarodne izložbe. Nakon toga program je nastavljen s likovnom radionicom koju je uz Dolores Bujas vodila i Suzana Karađole, također članica šibenske udruge Tempera.

“Djeca su se imala priliku upoznati s tehnikom slikanja i bojanja pomoću tempere. Slikala su razglednice koje će kasnije poslati šibenskoj djeci i tako vjerojatno sklopiti nova prijateljstva. A budući da je Šibenik poznat po Međunarodnom dječjem festivalu, taj grad je posebno osjetljiv na potrebe djece i mladih te i udruga Tempera svakoga ljeta na šibenskim ulicama i trgovima organizira za djecu likovne radionice”, pojasnila je Zagrepčanka Markon Jurčić, inače profesorica hrvatskog jezika i komparativne književnosti u Beču i Gradišću.   Bečka Udruga za poticanje kreativnog razvoja Obzor, koja stoji iza ovog svake hvale vrijednog kulturno-likovnog projekta dobro je poznata ne samo djeci nego i roditeljima u austrijskom glavnom gradu po dosad bogatom i raznovrsnom kulturnom program za bečke mališane. Sve s ciljem da se podupre njihova kreativnost i da ne zaborave svoj materinski hrvatski jezik. A oni koji ga ne znaju, a to žele, da ga nauče. Mališani su dosad, između ostalog, imali priliku u Hrvatskom centru u Beču biti sudionici “Jutra poezije za djecu” s poznatim pjesnikom i piscem Enesom Kiševićem, predstave „Majmun i krokodil“ kazališta PocoLoco te nedavno uzbudljive predstave „Mačak Džingiskan i Miki Trasi“ udruge Kozlići iz Zagreba. “Naravno, sve to je bilo moguće organizirati jer imamo financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i potporu bečkog ogranka Matice hrvatske. Ovaj lijepi i jedinstveni projekt - Pustolovine iz dječjeg grada - autorice Dolores Bujas pružio je djeci mogućnost ne samo da se likovno izraze, nego i da čuju ponešto o gradu Šibeniku. Ali također i da kažu svoje mišljenje o slikama s izložbe te da možda i oni sami jednom nekome ispričaju svoju priču na hrvatskom jeziku”, istaknula je predsjednica “Obzora” Adrijana Markon Jurčić, zahvalivši svima na potpori i pomoći, piše Večernji list.

GOTO: Obzor/HC

Iz kategorije: Vijesti