Datum objave: 14. Studeni 2022

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU NA ŠIBENSKI NAČIN / Za savjetovanje o važnim aktim gradska uprava stavila rok od 4 dana, od toga su dva neradna

Diana Ferić
Diana Ferić

Uključivanje javnosti u proces donošenja odluka smatra se jednom od ključnih sastavnica i obilježja demokratskih društava, a predstavlja operacionalizaciju načela participacije građana u političkom životu zajednice no za gradsku upravu u Šibeniku to je valjda, kako naš narod kaže, zadnja ruka na svirali. Da nije tako ne bi za prikupljanje prijedloga i primjedbi građana na nekoliko važnih akata kao što su Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture u Gradu Šibeniku za 2023, Prijedlog programa gradnje komunalne infrastrukture u 2023 ili pak Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i znanosti Grada Šibenika za 2023 ili pak Prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2023stavili tok samo četiri dana od 10. do 14. studenog od čega su dva dana vikenda. Svi ostali akti su bili mjesec dana na savjetovanju. Ne znam je li itko od građana, posebno zainteresirane javnosti upoče za to zna jer o tome mediji nisu dobili priopćenje niti je informacija o tom savjetovanju na naslovnici mrežne stranice Grada Šibenika. Toliko o transparentnosti kojom se diče!

Istina, vezano uz rokove za savjetovanje s javnošću u čl.41st.3 Poslovnika gradskog vijeća stoji: savjetovanje s javnošću može biti kraće od 30 dana ...ako se radi o aktu koji se donosi svaku godinu.Ovaj Program javnih potreba u predškolskom odgoju se donosi svake godine, tako da su oni formalno pravno pokriveni, ali pitanje je koliko je to politički korektno. Među aktima koji su u tako kratko roku na savjetovanju je u Prijedlog Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju, a poznato je koliko se posljednjih mjeseci buke i žuči izlilo u vezi s sufinanciranje boravka djece u Gradskim vrtićima te u privatnim i vjerskim. Upravo o tome je riječ u ovom dokumentu. Dakle, njega bi trebali razmotriti roditelji i vlasnici tih ustanova. Mogu li to napraviti praktično za jedna radni dan? Tu su i programi financiranja raznih kulturnih udruga i udruga civilnog društva kojima je to isto jako bitno i teško da mogu u tako kratkom roku reagirati.

Podsjećamo gradske oce, jer su očito na to zaboravili od.nosno nije ih briga, da samo transparentna  i otvorena vlast može osigurati punu participaciju građana u svrhu poboljšanja kvalitete i procesa donošenja odluka i tako ojačati vlastitu odgovornost i u konačnici pridonijeti boljim odlukama za život građana i zajednice i njihovom zadovoljstvu. No za njih je to samo formalnost koju im nalaže Zakon.

Iz kategorije: Vijesti