Datum objave: 15. Studeni 2022

BLAGDAN SV. NIKOLE TAVELIĆA / Što bi sv. Nikola rekao da danas prošeta Šibenikom? Rekao bi: Budite odraz ljubavi Božje za čovjeka u svakom dobrom djelu i nesebičnom darivanju.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Brojni vjernici proslavili su blagdan svetog Nikole Tavelića svečevom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Središnje misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, a suslavili su provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić,  rektor nacionalnog svetišta i gvardijan samostana sv. Frane fra Josip Ivanović i generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.
-Nikola Tavelić i drugovi bili su nošeni žarom naviještanja Krista i željom pod svaku cijenu postići spasenje svoje duše. Za to su bili spremni svladati sve protivštine života. Protivštine života to su sve moguće prepreke, napasti, ovozemnost, protivljenja Kristu, sve ono što bi ih od Krista moglo udaljiti. Mi danas molimo Tavelića da svojim zagovorom nama pomogne svladati te iste protivštine života i ostvariti Nebo, stići jedinome pravome Životu, zauvijek, -poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Tumačeći naviještena čitanja, rekao je da prvo iz Knjige mudrosti govori o dvije stvarnosti, dvije obale: jednoj prividnoj, kratkotrajnoj, mučnoj, ispunjenoj kušnjama te drugoj, onoj pravoj, vječnoj – na prvi mah nedohvatljivoj jer je s druge strane naše sadašnje realnosti. No, „kako kliče psalmist: Pomoć je naša u Imenu Gospodnjem!“

-Sv. Nikola i drugovi su taj prijelaz ostvarili po mučeništvu života darovanom za Krista. Iz današnje perspektive njihov čin se može činiti neshvatljivim. Međutim, kako je biskup istaknuo, „može biti donekle razumljiv i prihvaćen samo zato što Bog ni svoga Sina nije poštedio nego ga je za sve nas predao“, što je najveći dokaz Božje ljubavi za nas. Ljubim onoliko koliko sam spreman darovati se, žrtvovati, sebe odreći, svoje vrijeme pokloniti, živjeti i umirati za drugoga, - kazao je biskup te pozvao, -Okrenimo pogled prema sebi, na ovo naše današnje vrijeme. Nisu svi pozvani na mučeništvo, ali jesu na svetost. Nebo nam je cilj životne navigacije. Što činimo da bismo život vječni baštinili? Molimo se, živimo sakramentalnim životom, trudimo se biti dobri prema drugima, zavjetovani smo kao narod: Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i ide nedjeljom na svetu misu. Čuvamo tradiciju, pokušavamo se čuvati grijeha“, ustvrdio je. Ipak, pitanje je ispunjava li to Kristov poziv: Pođi za mnom!

Na kraju je, upitavši što bi sv. Nikola rekao da se danas, nakon 631 godine prošeta svojim Šibenikom, biskup okupljenim vjernicima uputio  poticaj: „Probudite u sebi želju: postati svet, doseći Nebo, doći Bogu zauvijek. I hranite je svakodnevnom molitvom, žrtvom, opredjeljenjem koje odbija protivne stavove. Potom, ne odustanite svjedočiti i naviještati živoga Krista svojim životom. Budite odraz ljubavi Božje za čovjeka u svakom dobrom djelu i nesebičnom darivanju. Ne ljubite svoga života na zemlji da biste mu pretpostavili vječni, jer onda sve možete izgubiti. Pomoć i oslonac imali uvijek u Imenu Gospodnjem, nošeni snagom vjere. Živjeli za Raspetog i Uskrslog Gospodina. Za malo muke, kaže pismo, dobiti dobra velika.“

Prije svečanog blagoslova i otpusta, rektor fra Josip Ivanović predmolio je hodočasnički čin pred najstarijim poznatim sačuvanim likom sv. Nikole, gdje su se vjernici utekli zagovoru prvoga proglašenog sveca hrvatskog roda. Na misnom slavlju ceremonijari su bili mladomisnici Šibenske biskupije don Ante Vrcić i don Šime Pleadin, a posluživali su postulanti franjevaca konventualaca i domaći ministranti. Pjevanje je predvodio šibenski Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Jelene Mikulandre, uz orguljsku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Izvor: Šibenska biskupija

 

Iz kategorije: Vijesti