Datum objave: 16. Studeni 2022

ĆEVAPČIĆI & PLJESKAVICE / U Splitu se održava Tjedan leskovačkog roštilja. Prije 90 godina u Kraljevini Jugoslaviji hodočastilo se na ćevapčiće u Šibenik.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Gastro manifestacija Dani leskovačkog roštilja posvećeni kulinarskoj tradiciji Laskovca, jednog od najvećih gradova u Srbiji poznatog po trubačima, leskovačkoj mućkalici i pečenju najvećih pljeskavica na svijetu, održava se u Splitu. Organizator te gurmanske fešte su Tomislav Vrvilo i konoba - pizzeria „Split”, a traje do 20. studenoga. Oni koje vole dobar roštilj, ljute pljeskavice i općenito meso sa žara neće propustiti ovu priliku, a dobra vijest je da su sve cijene za tu prigodu 20 posto niže od uobičajenih.
Na splitskom Tjednu leskovačkog roštilja gostuju najveći leskovački majstori roštilja, ćevapčića, pljeskavica i mućkalica, a organizatori s ponosom naglašavaju kako je konačno
Split došao na red da okusi čaolije chefova roštilja.
Tjedan leskovačkog roštilja u Splitu zgodna je prigoda na podsjećanje da je prije 90 godina jedan od najpopularnijih centara vrhunskog roštilja, prije svega ćevapčića, bio Šibenik. Na šibenske ćevapčiće i delicije s roštilja dolazilo se iz cijele tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a iz Beograda su vozili posebni izletnički vlakovi. Uz ćevapčiće koje su šibenski meštri roštilja pravili od mješavine mljevene svinjetine, govedine i bravetine, točilo se „Sarajevsko pivo” koje je sve do Drugog svjetskog rata u Šibeniku bilo najpopularnije. 

Foto: Pizzeria "Konoba", Split

Iz kategorije: Vijesti