Datum objave: 16. Studeni 2022

NOVI POKUŠAJ / Nakon neuspjeha 2012. godine, Hrvatska nakon 10 godina ponovno uvodi naplatu tankih vrećica za voće i povrće.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Besplatne tanke plastične vrećice za voće, povrće i neke druge proizvode odlaze u prošlost. Prema novom Pravilniku o ambalaži i povratnoj ambalaži, te će se vrećice plaćati. Cijena još nije poznata, a mogla bi prema nekim najama biti 2 kune.
Prvi puta je Hrvatska u cilju zaštite okoliša od zagađivanja plastičnim vrećicama posebno onim tankim koje su najopasnije, pokušala uvesti 2012. godine. Tada je najavljeno da će se ta vrsta vrećica naplaćivati dvije kune po komadu, no to nije provedeno. Sada se situacija mijenja. Mjere zaštite okoliša moraju bisti stro
že i učinkovitije, a osim toga pokazalo se da zabrana plastičnih vrećica debljine 15 do 50 mikrona nije donijela očekivane rezultate. Naime i trgovci i potrošači „nadoknadili” su gubitak uobičajenih vrećica onim besplatnim tanjim od 15 mikrona što je izazvalo novi još pogubniji udar na okoliš.
Prema dostupnim informacija tanke vrećice za voće i povrće kupci će u trgovinama dalje nalaziti tamo gdje su bile i do sada, ali će na njima biti istaknuta i cijena, a naplaćivat će se na blagajni.

Iz kategorije: Vijesti