Datum objave: 16. Studeni 2022

SVETI NIKOLA TAVELIĆ / Na Sionu u Jeruzalemu otkriven spomenik Šibenčaninu svetom Nikoli Taveliću, prvom hrvatskom svecu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Spomenik Šibenčaninu svetom Nikoli Taveliću, prvom hrvatskom svecu postavljen na Sionu u Jeruzalemu, otkriven je nazočnosti hodočasnika, svećenika i bogoslova Hrvata koji su na službi ili studiraju u Svetoj Zemlji te domicilnog puka. Svetu misu u franjevačkoj samostanskoj crkvi koja se nalazi uz dvoranu Posljednje večere, predvodio je fra Sandro Tomašević, vikar u Betlehemu i diskret Franjevačke kustodije Svete Zemlje, a suslavila su biblijski vodič u Svetoj Zemlji fra Tomislav Glavnik, voditelj HKM Frauenfeld u Švicarskoj fra Miljenko Mika Stojić, urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vajdner, orguljaš u crkvi Sv. Katarine u Betlehemu fra Jago Soče i svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Ante Vranković. Tom prilikom naglašeno je da je sveti Nikola Tavelić rodom iz Šibenika i da je živio u samostanu na Sionu gdje se pripremao za misionarski rad.
-Kad živimo svoj ograničeni život, čije je trajanje ništa spram vječnosti, bolje da ga živimo kako treba. A u tome nam je sv. Nikola primjer, -rekao je fra Sandro, pozivajući vjernike da budu Bogu zahvalni za prvoga hrvatskoga kanoniziranog svetca te žive autentično, imajući na umu kako je svetost i danas ostvariva.
Kip sv. Nikole Tavelića rad je akademskog kipara Vida Vučaka, a njegovu izradu i postavljanje na Sionu potaknuo je fra Tomislav Glavnik.

Iz kategorije: Vijesti