Datum objave: 18. Studeni 2022

GRAD IM NIJE DAO DOZVOLU / Roditelji djece iz privatnih i vjerskih ne smiju organizirati mirni posvjed, ali će u nedjelju šetati Poljanom sa svojim mališanima

Diana Ferić
Diana Ferić

Roditelji djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće nisu dobili dozvolu Grada Šibenika da na Poljani i nedjelju organiziraju mirnI prosvjed nezadovoljni zbog toga što gradska uprava uporno odbija izjednačiti subvencije za boravak u vrtićima sve djece, bez obzira u koji vrtić idu, ali oni će sE ipak okupiti u nedjelju u 11 sati u laganoj šetnji Poljanom sa svojim mališanima. Pozivaju i sve ostale građane da im se pridruže i podupru ih u njihovoj borbi.

Čekali smo jučer na dozvolu da bi nam na kraju rekli da je radno vrijeme isteklo i da nam ne mogu izdati odobrenje za okupljanje tako da ga nismo tražili niti od policiije”, kazali su nam predstavnici roditelja.

U nedjelju se okupljaju povodom Međunarodnog dana djeteta kako bi ukazali na nejednaki tretman djece u Šibeniku.

Želja nam je da se u što većem broju odazovu svi građani i roditelji Grada Šibenika i podrže ovo mirno okupljanje koji za jedini cilj ima ukidanje diskriminatorne politike grada Šibenika prema djeci. Uvijek i iznova ćemo isticati kako sva djeca vrijede jednako. Molimo roditelje da svoju djecu obuku u superjunake poput pripadnika Avengersa i Justice Leaguea, jer jedino nas još Spiderman, Superman, Batman, Ironman, Hulk ili Wonderwoman ujedinjeni mogu spasiti od ovakve politike grada. Osim toga djeca su naši istinski i pravi super junaci. Za njihovu jednakost i bolje sutra se uvijek vrijedi boriti! U slučaju kiše skup se neće odgađati, pa obujte djeci čizmice i kabanice, ponesite kišobrane (ponesite suhu odjeću za presvlaku) i u tom slučaju organiziramo povratak bezbrižnom djetinjstvu kroz skakanje po lokvicama. Nama je bitno da istaknemo ono što je djeci zajamčeno Ustavom, Konvencijom o pravima djece, preporukom Vijeća Europske Unije, da se predškolski odgoj koristi kao alat za suzbijanje siromaštva djece i socijalne isključenosti te da obuhvati što veći broj djece kojoj će pod istim uvjetima biti dostupan predškolski odgoj i obrazovanje. Želimo istaknuti i preporuku Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske gradskoj vlasti, a to je bila jasna poruka da se dokine diskriminatorna politika grada Šibenika i da sva djeca grada vrijede jednako. Općenito cilj nam je ukazati na to kako sva djeca imaju pravo na uređene, dobro opremljene vrtiće, sa stručnim i za svoj rad pošteno plaćenim kadrom. Sva djeca su zaslužila da budu bitna i to ne samo na Međunarodni dan djeteta”, napisali su u svom priopćenju za javnost.

Predstavnici gradske vlasti utvrdili su svoj model sufinanciranja boravka djece u privatnim i vjerskim vrtićima koji se temelji na tome da roditelji sve vrtićke djece, i one u Gradskim i svim drugim vrtićima plaćaju mjesečno istu cijenu i to 680 kuna, a oni će odrediti koliku će subvenciju dobiti pojedini privatni i vjerski vrtić i to prema ekonomskoj cijeni koju su im oni odredili. Taj model roditeljima djece u privatnim i vjerskim vrtićima na prvi pogled ide na ruku jer bi plaćali manje nego sada, ali to nije ono što oni traže. Oni traže izjednačavanje subvencija iz gradskog proračuna, a novi model to ne predviđa jer će s eza djecu u Gradskim vrtićima i dalje izdvajati dvostruko više!

 

Iz kategorije: Vijesti