Datum objave: 18. Studeni 2022

TUŽNA OBLJETNICA / Kolona sjećanja u Vukovaru po jakoj kiši prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u njoj je i izaslanstvu Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

 Križni put – Kolona sjećanja krenula je u 1030 u Vukovaru po jakoj kiši. Predvode je ć branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara. Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata očekuje se u 12 sati, gdje će biti odana počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega slijedi misa. U Koloni sjećanja je i izaslanstvo Grada Šibenika.

Premijer i predsjednik Sabora položit će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari iza 14 sati. Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U Vukovar od ranog jutra, unatoč kiši koja nesmiljeno pada, pristižu brojni ljudi iz Hrvatske, BiH i dijaspore, kako bi, u spomen na 18. studeni 1991., odali počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu. Tada je, nakon gotovo tromjesečne opsade slomljena obrana grada na Dunavu.

Neki su stigli i ranije, posebno oni iz udaljenijih mjesta, a dolazi se autobusima, automobilima, motorima pa i biciklima, dok se dio odlučio hodati do Vukovara. Među pristiglima u grad su i brojni političari među kojima su premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvima te brojni ministri. Predsjednik Zoran Milanović danas će biti na obilježavanu u Škabrnji.

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti, kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji su potom okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe, počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo, dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

FOTO :Davor Javorovic, Pixsell

Iz kategorije: Vijesti