Datum objave: 21. Studeni 2022

OČEKIVANO / Ni jedna općina u Hrvatskoj nije zainteresirana za spajanje s drugim općinama pa čak ni općina Civljane koja ima samo 130 stanovnika.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ni jedna od 428 općina u Republici Hrvatskoj, potvrdilo je Ministarstvo financija, nije iskazala interes z spajanje s drugim općinama u cilju racionalizacije i smanjenja troškova administracije, korištenje iznimno bogatih novčanih poticaja i otpis dugova na teret države. Pojednostavljeno rečeno nema ni jedne općine koja je voljna dragovoljno se ukinuti da bi država lakše disala i imala manje troškove za održavanje općina koje nemaju dovoljno vlastitih prihoda za financiranje vlastitog postojanja.
Nezainteresiranost općina za samoukidanje očekivana je jer odluka ne ovisi o zdravom razumu i općem interesu nego o volji općinskih dužnosnika kojima ne odgovara gubitak statusa, prihoda i privilegija.
Nešto je bolja situacija s interesom općina za spajanje službi, upravnih odjela i zajedničko korištenje nekih službenika. Ministarstvo financija zaprimilo je 20 takvih zahtjeva. Najveći interes za spajanje službi, odjela, službenika i službi pokazala je općina Pazin.

U Šibensko – kninskoj županiji ni jedna općina nije iskazala interes za samoukidanje i spajanje s drugim općinama, ali na korištenje zajedničkih službi, odjela i službenika pa čak ni Civljane najmanja i najsiromašnija općina u Hrvatskoj koja ima samo 130 stanovnika.

Državne institucije koje su pokrenule projekt spajanja općina i otvorile mogućnost korištenja zajedničkih odjela, službi i službenika, neslužbeno se saznaje, očekivale su da će te mogućnosti iskoristiti otok Murter koji je podijeljen na dvije općine, a ima dva komunalna poduzeća i četiri turističke zajednice.

Iz kategorije: Vijesti