Datum objave: 21. Studeni 2022

PONOVNO O MODELU SUFINANCIRANJA / Gradski oci održali konferenciju za novinare o novom modelu, ali osnivači privatnih i vjerskih vrtića još se nisu očitovali

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Željko Burić danas je na konferenciji za novinare predstavio model sufinanciranja odgojno-obrazovnih programa u ustanovama privatnih i vjerskih osnivača, ali nije iznio ništa novo u odnosu na informaciju koju je priopćio prošlog tjedna. Na konferenciji za novinare bili su i Mirjana Žurić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti i Nina Kursas, direktorica tvrtke Batižele koje su uz Azru Stošić članice Povjerenstva koje je analiziralo poslovanje privatnih i vjerskih vrtića.

Grad Šibenik iznio je javnosti model sufinanciranja boravka djece u odgojno-obrazovnim programima na način da je cijena za sve roditelje, bez obzira pohađa li njihovo dijete javnu ustanovu ili vrtić privatnog, odnosno vjerskog osnivača jednaka. Vjerujemo da je model dobar, pošten, da sve roditelje i djecu stavlja u jednak položaj i to je naša najvažnija poruka. Ostatak iznosa do pune ekonomske cijene djeteta sufinancirat će Grad Šibenik”, kazao je gradonačelnik Burić.

Ekonomsku cijenu smještaja djeteta u dječje vrtiće izračunava Povjerenstvo osnovano za navedenu namjenu u suradnji sa svakim od predstavnika privatnih i vjerskih osnivača.

Cijena smještaja djeteta u dječje vrtiće jasno je definirana člankom 42. Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, a uključuje troškove za radnike, prehranu djece, uvjete boravka djece, nabavu  namještaja i opreme te nabavu sitnog materijala. S obzirom da smo cijenu utvrđivali na temelju zadnje cjelovite godine poslovanja svake ustanove, a to je 2021. godina, sve troškove smo sveli na sadašnje cijene množenjem istih s indeksima  rasta potrošačkih cijena, koji su službeno objavljeni od strane Državnog zavoda za statistiku, te smo na tako dobivenu cijenu ukalkulirali razumnu dobit poslodavca”, kazala je Nina Kursar, članica Povjerenstva.

Ovaj model sufinanciranja predočen je osnivačima privatnih i vjerskih odgojno-obrazovnih ustanova koje djeluju u gradu Šibeniku - DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh, DV Brat Sunce i DV Blažena Hozana.

Navedene odgojno-obrazovne ustanove aktualnim ugovorima ostvaruju mjesečnu subvenciju po djetetu u iznosu od 900 kuna, za 645 djece, za koliko i skrbe. Budući da ustanove ne posluju u jednakim uvjetima, ni njihove ekonomske cijene nisu jednake. Cijena bi po novom modelu za sve roditelje iznosila 90 eura (678 kn), a Grad bi sufinancirao ostatak iznosa do pune ekonomske cijene.

Zanimljivo je i da je taj model ponovno predstavljen iako se još ne zna kakav će biti odgovor osnivača privatnih i vjerskih vrtića s kojima su se pojedinačno sastali prošlog tjedna. Neslužbeno, predloženi modeL im ne odgovara jer ispada da bi dobili ukupno manje novca po djetetu nego što dobivaju sada.

Od početka pokušaja mirenja i uspostavljanja partnerskih odnosa teze su u Gradu obrnuli dok roditelji djece u privatnim i vjerski vrtićima traže da se izjednače subvencije koje se po djetetu izdvajaju iz proračuna, gradska vlast je izjednačila cijenu koju plaćaju roditelj i sebi dala za pravo da odredi ekonomsku cijenu boravka djeteta u vrtići koja podrazumijeva osnovni program. Uz to, i dalje je velika razlika između ekonomske cijene boravka djeteta u Gradskim vrtićima i prosječne koju su odredili za privatne i vjerske vrtiće i ta razlika  iznosi oko 1000 kuna. Gradska vlast smatra da kao osnivač može za svoje vrtiće izdvajati koliko žele i da ne trebaju nikome polagati račune, ali zaboravljaju da ne izdvajaju za to vlastiti novac nego novac svih poreznih obveznika pa i roditelja djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće. Javnost valjda ima pravo znati odakle tolika razlika.

Gradonačelnik se osvrnuo i na predstavnike roditelja djece iz privatnih i vjerskih vrtića, ne spominjući da na jučerašnjoj šetnji Poljanom nisu bili samo oni nego više stotina roditelja.

Ovom prilikom se moram osvrnuti i na predstavnike roditelja koji posredstvom medija ili ‘tihim’ prosvjedima iskazuju svoje nezadovoljstvo. Upravo poštujući njih, ali prije svega i svu našu djecu, iznijeli smo prijedlog izjednačenja troška boravka djece u vrtićima za sve roditelje. Prilikom zadnjeg povećanja subvencije za djecu koja su upisana u ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje privatnih i vjerskih osnivača, od strane istih nije bila smanjena cijena za roditelje, stoga i jesmo pristupili novom modelu kojim bi roditelj definitivno bio trajno zaštićen. Također, ne može se dovoditi u vezu odnos osnivača prema vlastitoj ustanovi u kojoj je osnivač, u skladu sa zakonom, dužan osigurati sve sadržaje potrebne za kvalitetan rad s privatnim poslovanjem. Sufinanciranje boravka djece u privatnoj ustanovi nije zakonska obveza jedinice lokalne samouprave, ali je mogućnost koju želimo pružiti našim sugrađanima. Javni novac ne smije se, bez jasnih i dokumentiranih kriterija, ulijevati u privatno poslovanje“, zaključio je gradonačelnik.

Iz kategorije: Vijesti