Head 05
Datum objave: 21. Studeni 2022

PODIGNITA OPTUŽNICA / Pedesettrogodišnjak na području Vodica i Šibenika planirao atentate na državne dužnosnike, suce, novinare zbog mjera protiv COVID -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu (DORH) je u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a, MUP RH, provelo i dovršilo istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva – pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, iz članka 103. u svezi članka 97. stavak 1. točka 1. i 2. Kaznenog zakona.

Nakon provedenog istraživanja Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 21. studenog 2022. pred nadležnim sudom optužnicu protiv okrivljenika zbog počinjenja inkriminiranog mu kaznenog djela.

Podignutom optužnicom okrivljenika se tereti da je u razdoblju od 27. siječnja 2020. pa do 1. ožujka 2022. na području Republike Hrvatske (Šibeniku i Vodicama), nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa zarazne bolesti COVID-19, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske.

Okrivljenik je skidao s Interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća u Republici Hrvatskoj.

Na internetu tražio adrese visokih državnih dužnosnika, veleposlanstava….

Okrivljenik je putem Interneta i aplikacija preuzeo više videozapisa osobe koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. u više gradova na području Republike Hrvatske pozivala građanstvo na rušenje aktualne političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Okrivljenik je također pribavio i adrese na kojima stanuju najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, kao ravnatelji jednog zavoda i bolnice, te pretraživao i pohranjivao u tablet uređaj način kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta gdje se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Okrivljenik je potom u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj radi nabave istog, pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja te pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom, te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža.

Okrivljenik se zbog počinjenja ranijeg kaznenog djela nalazi u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP-a).

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3