Datum objave: 22. Studeni 2022

PRVA SEZONA NA TVRĐAVI SVETOG IVANA / Posjetilo je 10 tisuća turista i Šibenčana, a služila je i za turistički smještaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrđavu sv. Ivana u Šibeniku od otvaranja u lipnju ove godine do kraja listopada posjetilo je je posjetilo 10 tisuća posjetitelja, jednako kao primjerice tvrđavu svetog Nikole, a sve tri tvrđave kojima upravlja JU Tvrđava kulture – sv. Ivana, sv. Mihovila i Barone ukupno je posjetilo 122 tisuće ljudi, kako doznajemo u JU Tvrđava kulture. 

Svim posjetiteljima tvrđave sv. Ivana organiziran je obilazak te tvrđave s vodičem, , a održano je desetak specijalnih obilazaka za građane pod vodstvom stručnjaka iz te ustanove kao i krajobraznog arhitekta, autora pejzažnog uređenja, Mate Rupića. U kampusu tvrđave sv. Ivana ostvareno je gotovo 800 noćenja korisnika iz cijele Europe. Prvi su u kampusu boravili studenti povijesti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu terenske nastave, a nakon toga maturanti i studenti iz cijele Hrvatske, sudionici ljetne škole 'STEM pristup za gradove budućnost'. Kampus se koristio i u turističke svrhe.

U njemu boravili sudionici festivala ŠKURE, međunarodnog projekta Information Right Now: Youth taking the lead, kao i sudionici Vector Hack festivala te Erasmus+ projekta Aware Youth, a ljetos smo ugostili i ukrajinske obitelji čiji su članovi sudjelovali na MDF-u te pružili smještaj i izvođačima Let's Rock festivala. Osim organiziranih grupa, sadržaje kampusa na tvrđavi sv. Ivana koristili su za svoje potrebe naši partneri i suradnici: Trokut, Mladi u EU te ODRAZ - Održivi razvoj zajednice”, ističe Gorana Barišić Bačelić.

Šteta što je na društvenim mrežama tvrđave svetog Ivana najmanje informacija upravo o takvim događanjima.

Kampus je svakako jedna od najbitnih sadržaja te tvrđave. Opremljen je pametnim interaktivnim učionicama, spavaonicama i prezentacijskim prostorim. Prostor je predviđen za razvoj edukacijskog turizma i namijenjen je organiziranim grupama studenata, učenika, mladih stručnjaka i umjetnika koji u Šibenik dolaze u okviru studijskih posjeta, terenske nastave, razmjene i  drugih posebnih kulturno-umjetničkih programa i edukacija iz kulturnih i kreativnih industrija. Zanimalo nas je što Tvrđave kulture rade kako bi on tijekom godine ispuni svoju svrhu.

Tvrđava kulture kontinuirano radi na promociji svih sadržaja šibenskih tvrđava i umrežavanju sa svim potencijalnim partnerima kojima je potreban sadržaj i prostor za djelovanje. U tijeku je projekt izrade signalizacijskog i informacijskog sustava tvrđave sv. Ivana, a pripremljen je i edukacijski program za djecu i mlade s nizom predavanja i radionica”, odgovorila nam je Gorana Barišić Bačelić.

Iz kategorije: Vijesti