Datum objave: 23. Studeni 2022

OŠTEĆENJE ARHEOLOŠKOG BLAGA U DANILU/ Telegram otkrio da je počinitelj Miro Vukšić, umjetnik i predsjednik lokalnog mjesnog odbora

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska policija, kako smo več objavila  prijavila je 68-godišnjaka zbog štete koju je napravio na značajnom arheološkom nalazištu u Danilu. Portal telegram doznaje da je riječ o Miru Vukšića, umjetniku iz Danila nedaleko Šibenika, koji vodi i lokalni mjesni odbor.  Iako najstariji nalazi pronađeni u Danilskom polju potječu iz prve polovine 6. tisućljeća prije Krista, Vukšić je, oštetio dio novijih nalaza kasnoantičkih grobova iz 4. stoljeća, piše Telegram

Krajem prošle godine, kako je utvrdila policija, poslao je tamo strojeve za obavljanje iskopa. Navodno je trebalo biti napravljeno više novih grobnih mjesta.

Čim je građevinska firma koju je angažirao počela s radovima, intervenirali su i arheolozi i konzervatori i policija. Tako je devastacija na vrijeme zaustavljena.

Prijava zbog kršenja Kaznenog zakona

Da je zbog sumnjivih radova na arheološkom lokalitetu prijavljen 68-godišnji muškarac Policijska uprava šibensko-kninska potvrdila je u ponedjeljak u svom službenom priopćenju.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 68-godišnjakom osumnjičenim za neovlašteno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra”, navodi policija. U pitanju je kazneno djelo za koje zakon predviđa i do pet godina zatvora.

Istražitelji su u prijavi naveli da je Vukšić krajem 2021. naručio iskope na području koje je ranije označeno kao kulturno dobro. Drugim riječima, tamošnje strukture pod potpunom su zaštitom, i bez nadzora konzervatora ne mogu se obavljati nikakvi radovi.

Znao je da kopa na kulturnom dobru

Budući da je Vukšić živi u Danilu, gdje vodi i vlastitu umjetničku galeriju, te vodi mjesni odbor, a i sam je surađivao na arheološkim istraživanjima prije više godina, istražitelji su uvjereni da je znao za zabranu radova. No, unatoč tome, navodi se dalje u kaznenoj prijavi, ipak je angažirao tvrtku za obavljanje iskopa i djelomično oštetio nalazište. Dalje će postupak protiv njega voditi Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Foto: Telegram

 

Iz kategorije: Vijesti