Datum objave: 24. Studeni 2022

ČESTITKE / Šibenčanin Josip Skejo, doktorand na zagrebačkom PMF -u dobio godišnju nagradu za mlade znanstvenike

Diana Ferić
Diana Ferić

Josip Skejo, 30-godišnjak iz Šibenika, asistent na zagrebačkom PMF-u, dobio je vrijedno priznanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Josip Skejo, doktorand na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nagrađen je godišnjom nagradom za mlade znanstvenike u području prirodnih znanosti, polju biologija, grana zoologija, za vrijedan doprinos razvoju kladistike, biogeografije, entomologije i molekularne evolucije, navodi se u obrazloženju nagrade.

U 2021. godini Josip Skejo objavio je sedam Web of Science indeksiranih znanstvenih radova. S pet novih radova iz entomologije uspješno nastavlja svoja istraživanja u ortopterologiji (disciplini koja se bavi taksonomijom, evolucijom i biogeografijom skakavaca i zrikavaca). Iako još doktorand, njegovih više od 40 radova iz tog područja čine ga ne samo jednom od vodećih osoba u hrvatskoj klasičnoj zoologiji, već i međunarodno prepoznatljivim ekspertom. Na izniman razvoj ovoga mladog znanstvenika upućuju i njegova dva nova rada iz područja molekularne evolucije, koji naglašavaju vjerojatnost višestaničnog pretka složenih organizama, životinja, biljaka i gljiva, za koje se mislilo da su nastali od jednostaničnih oblika.

Josip Skejo osnovnu je školu završio u Šibeniku, srednju kao franjevački sjemeništarac u Sinju, a fakultetsko obrazovanje stekao je u Zagrebu (preddiplomski studij biologije 2014. pod mentorstvom prof. dr. sc. B. Primc; diplomski studij eksperimentalne biologije 2017. pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. D. Franjevića i doc. dr. sc. A. Hochkircha, Trier). Terenski je, laboratorijski i muzejski biolog s bogatim domaćim i međunarodnim iskustvom.

Po njemu je jedan mladi znanstvenik oz Nepala nazvao novi rod skakavaca koji je otkrio.

Iz kategorije: Vijesti