Datum objave: 25. Studeni 2022

ZAVRŠEN PROJEKT INTEGRIRANE MOBILNOSTI / Izgrađena je podzemna garaža, nabavljeni novi autobusi i povećana kvaliteta života građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Završna konferencija projekta 'Integrirana mobilnost – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu' održana je danas u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku.

Riječ je o EU projektu kojeg su zajedno proveli društvo Gradski parking i Grad Šibenik. U sklopu projekta sagrađen je podzemni logistički centar na Poljani, napravljena je studija organizacije i integracije javnog gradskog prijevoza, nabavljeno je 11 novih niskopodnih autobusa, digitalizirana su gradska autobusna stajališta te je izrađena prometna aplikacija za pametne telefone.

Direktor gradskog parkinga Goran Bulat na završnoj je konferenciji podsjetio na sve učinjeno u sklopu projekta. Istaknuo je kako je projekt nastao kao odgovor na najveće šibenske prometne probleme, a to su prije svega nedostatak parkirnih mjesta za stanovnike stare gradske jezgre i otoka, te loša kvaliteta dotadašnjeg autobusnog prijevoza, kao i činjenica da različiti oblici javnog prijevoza nisu bili međusobno povezani.

- Realizacijom ovog projekta ovi problemi i više su nego uspješno svladani. Izgradnjom podzemnog logističkog centra na Poljani stvoreno je čak 256 novih parkirnih mjesta. Nabavljeni su novi autobusi koji prometuju na novim gradskim linijama, zajedno sa informatiziranim autobusnim stajalištima. I na kraju, stavljena je u funkciju i prometna aplikacija s brojnim funkcionalnostima. Sve komponente projekta integrirana mobilnost na području grada Šibenika značajno su podignule kvalitetu života svih Šibenčana - kazao je Bulat.

Direktor Gradskog parkinga istaknuo je i kako je vrlo brzo po početku prometovanja novih autobusa bio vidljiv i još jedan od ciljeva projekata a to je povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu.

- Od ponedjeljka 17. listopada Gradski parking počeo je s naplatom karata na svim gradskim i prigradskim linijama. U prvih 15 dana, na prodajnim mjestima Gradskog parkinga prodano je preko 11.000 karata, a u istom razdoblju prodano je oko 3.000 pretplatnih mjesečnih karata - naglasio je Bulat i dodao kako u 2023.godini planiraju prevesti preko milijun putnika.

Iz kategorije: Vijesti