Sidebar Menu

Datum objave: 25. Studeni 2022

ZNANSTVENI KOLOKVIJ / U Šibeniku se obilježava 150. obljetnica dolaska narodnjaka na vlast na čelu s preporoditeljem Antom Šupukom

Diana Ferić
Diana Ferić

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku u tijeku je  Znanstveni kolokvij „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“ kojega organiziraju Državni arhiv u Šibeniku, Hrvatski institut za povijest, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzej grada Šibenika. Ovim znanstvenim kolokvijem i izložbom koja će biti otvorena u siječnju 2023. obilježava se  150. obljetnica pobjede Narodne stranke na općinskim izborima u Šibeniku i uspostava narodnjačke općinske uprave 15. siječnja 1873. čime je započelo novo razdoblje u razvoju Šibenika.

U ime organizatora, sudionike znanstvenog skupa pozdravila je Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku,  izrazivši zadovoljstvo  iznimno dobrom suradnjom sa znanstvenim institucijama i pojedincima, znanstvenicima-istraživačima koji su za Šibenik vezani svojim znanstvenim programima i istraživačkim interesima.

Ovim skupom, odnosno kolokvijem,  željeli smo obilježiti važne događaje koji su obilježili šibensku povijest druge polovice 19. i početka 20 stoljeća, 150 godina od pobjede Narodne stranke na općinskim izborima i preuzimanja općinske uprave od strane narodnjaka. To su prijelomne godine za grad Šibenik. Ono što je uslijedilo dugoročno je preobrazilo naš grad i omogućilo mu razvoj, zapravo ulazak u 20. stoljeće na jednoj potpuno drugačijoj osnovi od one na kojoj se razvijao do sredine 19. stoljeća – kazala je ravnateljica šibenskog Državnog arhiva.

Uspješan rad Znanstvenog kolokvija na kojemu će sudionici,  uz ugledne znanstvenike,  imati priliku poslušati izlaganja mladih istraživača, asistenata i studenata čiji znanstveni put tek započinje, organizatoru i sudionicima poželio je i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Tema ovog skupa izuzetno je zanimljiva i važna, posebno s aspekta predstavljanja recentnih istraživanja o zbivanjima u gradu Šibeniku  nakon uspostave ustavnog stanja 1860 godine, a osobito nakon pobjede Narodne stranke na izborima za Dalmatinski sabor 1870. godine. Riječ je o razdoblju koje je, uz ostalo, iznjedrilo Antu Šupuka, prvog velikog načelnika-gradonačelnika Šibenika čije uspjehe i vizije i dan danas baštinimo – rekao je, uz ostalo gradonačelnik Burić.

Kao izaslanik Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, sudionike Znanstvenog kolokvija „Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskoga narodnog preporoda“ je pozdravio i Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija RH, ukazavši na simboliku po kojoj se skup održava upravo na mjestu gdje se nekad nalazila Slavljanska čitaonica, odnosno Narodna kavana u kojoj su se u Šibeniku okupljali prijatelji narodne misli i poštovatelji preporoda.

– Bilo je to razdoblje izrazitih podjela u društvu koje, sagledavajući ga sa nacionalne razine, ali i zavičajno, s aspekta pojedinaca, ukazivalo na to da vrijeme narodnjaka tek dolazi. Što se Šibenika tiče, u tom je razdoblju od 30 godina Ante Šupuk odigrao presudnu ulogu. Osjetan je ključni iskorak Šibenika iz težačkoga u moderni grad u kojemu je hrvatski identitet ponovno ušao na velika vrata u javni život, upravu, u škole. Sve je to bilo od iznimne važnosti, ne samo u urbanističkom, graditeljskom i  komunalnom – nego i u identitetnom smislu – poručio je Poljičak.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.