Datum objave: 01. Prosinac 2022

IM MEMORIAM / Otišla je zauvijek teta Katja, hrabra žena i poduzetnica, vlasnica i osnivačica vrtića "Osmijeh"

Diana Ferić
Diana Ferić

Umrla je u 65. godini, nakon kratke i teške bolesti Katja Ercegović, osnivačica i vlasnica vrtića „Osmijeh”, prije toga dugogodišnja omiljena „teta” u Gradskim vrtićima i voditeljica vrtića Varoš. Cijeli je svoj život posvetila predškolskom odgoju djece i djeci, vrtić „Osmijeh” je svojim vizijom i predanim radom na obogaćivanju programa rada s djecom etablirala među najbolje vrtićke ustanove u Hrvatskoj.

Proglašena je 2019, godine najboljom poduzetnicom Hrvatske u socijalnom poduzetništvu za uspješno vođenje svoje predškolske ustanove, ali i za provedbu niza projekata namijenjenih zdravijem odrastanju djece te njihovoj dodatnoj edukaciji i osposobljavanju za život. Sitna i vižljasta, uvijek vesela i pouzetna do kraja svog života zapravo je zadržala dječju nevinost, znatiželju i pozitivnu energiju što je utkala u temelje svoje ustanove i rada s djecom. Život je nije mazio jer je rano ostala udovicom s dvoje djece i oboje je uspjela zaraziti ljubavlju prema radu s djecom te su joj bili velika potpora u ustrojavanju i širenju vrtića „Osmijeh”. Trebalo je imati hrabrosti u situaciju u kojoj je bila, ostaviti siguran posao u gradskoj ustanovi i otisnuti se u poduzetničke vode, osnovati vlastiti vrtić, podignuti veliki kredit za kupnju poslovnog prostor, krenuti ini iz čega Osnovala je vrtić na Šubićevcu, pa na Meterizama i na kraju u Jurasima. U njezinim objektima je više od 200 vrtićke djece. Imala je prvi ekološki vrtić na ovom prostoru,a zahvaljujući EU sredstvima i prvi vrtić u koji je uveden smjenski rad. Zasluge nikad nije pripisivala sebi nego svom timu.
“ Na prvom mjestu moram naglasiti da je ova nagrada rezultat našeg timskog rada u vrtiću "Osmijeh" jer meni je to uvijek bio i bit će na prvom mjestu. To je rezultat i stalne i uspješne suradnje s našim roditeljima koji su nam u svemu potpora pa hvala i njima na razumijevanju”,kazala je prilikom primanja nagrade za Naj poduzetnicu.

Katja Ercegovićaje prije nego što je osnovala vlastiti vrtić, provela 25 godina kao odgojiteljica u Gradskim dječjim vrtićima u Šibeniku od čega je 20 godina bila mentorica, a 15 godina je vodila vrtićs160 - ero djece, vrtić Varoš.
Kada joj je kći Franka 2003. godine  diplomirala predškolski odgoj odlučila se uploviti u poduzetničke vode i osnovati prvi vrtić "Osmijeh", a 2011. godine pridružio im se i sin Antun tako da je riječ o obiteljskom poslu.

Franka me podržala i odlučile smo otvoriti privatni vrtić. Našu viziju vrtića po mjeri djeteta i roditelja te smjenski rad prepoznali su u resornom ministarstvu te smo dobile "zeleno svjetlo". Bilo je to nepovoljno vrijeme za dizanje komercijalnih kredita, ali je HBOR davao kredite ženama, mladim osobama, uz povoljnu kamatu od dva posto, i Franka se kreditno zadužila”, pričala je o svojim početcima Katja.


Dječji vrtić "Osmijeh" od početka je djelovao kao eko vrtić, aprvi je u Šibensko - kninskoj županiji provodio program za darovitu djecu. Među prvima su dobili i bespovratna sredstva iz EU za produljeni boravak djece te da obogaćene programe.

Osmijeh je ono što je Katja željela vidjeti na svakom djetetu u svom vrtiću i na licima njihovih roditelja, ali osmijeh je i ono po čemu ćemo pamtiti nju kao osobu.

Izjednačavanje prava sve djece u Šibeniku i subvencija za njihov boravak u vrtićima iz gradskog proračuna bilo je ono za što se od početka borila, a što je još uvijek aktualno i neriješeno.

Moja osobina je optimizam i smatram da je svaki problem rješiv, pa tako i ovaj. Vjerujem da je konačno došlo vrijeme u kojem je kvaliteta rada privatnih vrtića prepoznata i da je pravo roditelja slobodan izbor vrtića u koji žele svoje dijete upisati. Svako je dijete, dijete grada Šibenika i roditelj ima pravo izabrati ustanovu, vrtić i program, i to mu pravo nitko ne može oduzeti”, govorila je Katja prije pet šest godina, ali do danas te riječi u gradskoj upravi ne čuju. Ostavila nam ih je u amanet.

Neka joj je laka zemlja.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3