Datum objave: 05. Prosinac 2022

POMOĆNICI U NASTAVI U ŠIBENIKU/ Da bi preživjele moraju dodatno raditi kao konobarice i spremačice, a povećanje satnice za pet kuna ih se nije dojmilo

Diana Ferić
Diana Ferić

 Gradska uprava u Šibeniku ovih dana je pompozno najavila kako su povećali cijenu satnice pomoćnicima u nastavu na području Grada Šibenika i to s 25 na 30 kuna, što, kako je pokazala anketa koju je među pomoćnicima u nastavi provela Maja Šintić neće poboljšati njihv status koji je kranje neprimjeren, a niti zatomiti njihovo nezadovoljstvo. „Anketu sam provela među 26 pomoćnica i pomoćnika u nastavi u Šibeniku i Šibensko – kninskoj županiji. To nije bilo ozbiljno istraživanje već „sondiranje” njihovih stavova i može služiti samo kao indikativan odraz toga kako se oni osjećaju i kako doživljavaju svoj status. Želejli smo utvrditi što pomoćnice(i) misle o najavljenom povećanju cijene svoje satnice, ali i kakvim procjenjuju svoj status. Izradila sam kratki upitnik koji su oni anonimno ispunili”, kaže Maja Šintić.

O pomoćnicama i pomoćnicima u nastavi puno se govori i ukazuje na njihovu veliku ulogu u savladavanju školskog gradiva kod djece s teškoćama, ali iz toga ostaje skriveno tko su zapravo ti ljudi i kako žive od toga što zarade tim poslom. Grad Šibenik zapošljava 46 pomoćnica i pomoćnika u nastavi. U anketi je sudjelovalo 25 žena i jedan muškarac.

Više od 80 posto ih spada u dvije dobne skupine i to one one između 34 i 50 godina života što je prema nekima najproduktivnija dobna skupina, prema nekima. Njih 77 posto živi u gradu Šibeniku. Zanimljiva je i razina njihovog obrazovanja. Više obrazovanje ima 26,9 posto pomoćnica, a 42.3 posto ili njih 11 je visokoobrazovano dok 30.8 posto pomoćnica ima završenu srednju školu. Većina ih na tom poslu radi između 21 i 30 sati tjedno (17), manjdio više ili manje od toga s tim da nitko ne radi puno radno vrijeme. Najniža plaća navedena u anketi i to za 20 sati rada u anketi je 2000 kuna neto, a najviša i to za 37 sati je 3 800 kuna neto. Podsjetimo da je propisani minimalac od 1.1. 2023. 4220 kuna neto, a u 2022. je bio 3750 kuna.

Dodatne poslove oabvlja 35 posto pomoćnica i to njih 27 posto na crno, a ostali ga obavljaju u turizmu kroz obiteljske poslove i slične angažmane. Izvan radnog vremena su čistačice, konobarice, pružaju usluge u turizmu te intelektualne ili kreativne usluge.

Niti jedna od ispitanika nije s esložio s tvrdnjom "Adekvatno sam plaćena za svoj posao", kao ni s tvrdnjom "Mogu živjeti od svoga rada".

Anketirane pomoćnice i pomoćnik nisu zadovoljni najavljenim povećanjem sata za 0.66 EUR ili 5 kuna.

Smatraju kako njihov posao nije cijenjen, a kao najodgovornije za poboljšanje uvjeta svog rada vide državu i lokalnu samoupravu (21-19). Zanimljivo, njih 14 se slaže kako su i same pomoćnice odgovorne za poboljšanje uvjeta rada što, nadam se, znači i da su spremne boriti se za svoja radnička prava te izboriti bolje plaće prvenstveno, a onda i bolji status. Do tada, za našu/vašu djecu brinu se žene koje ne bi otišle iz tog posla jer ga vole, kako same kažu u anketi, ali za njega ne primaju adekvatnu plaću zbog čega u drugoj smjeni čiste, konobare i bave se drugim dodatnim poslovima jer od vlastitog rada ne mogu živjeti. Sjetite se, kriza najviše pogađa one najranjivije, a pomoćnice u ovako uređenom sustavu, kao i niz drugih projektnih radnica jedna su od najizloženijih skupina”, napisala je u objavi na svom Facebook profilu, komentirajući prve rezultate Ankete Maja Šintić zaključivši kako povećanje satnice od pet kuna niej dovoljno.

Europska Unija koja sufinancira projekte za pomoćnice i pomoćnike u nastavi izdvaja fiksni paušalni iznos od 3775 kuna za 93 sata rada, bruto, mjesečno, ali to je iznos njihovog sufinanciranja rada, poslodavac sklapa ugovor o radu na temelju realnih potreba i satnice na bazi mjeseca. Lokalna samouprava treba ili od države tražiti model po kojem bi se plaća pomoćnica dovela na dostojanstvenu razinu ili to preuzeti na sebe.

Iz kategorije: Vijesti