Datum objave: 14. Prosinac 2022

PROGNOZA VREMENA / Na Jadranu kiša i južina, a tek od nedjelje sunčanije i uglavnom suho

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas će biti pretežno oblačno, ponajprije na Jadranu i uz njega mjestimice uz kišu. Navečer i u noći u Dalmaciji su mogući i lokalno obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ponegdje u unutrašnjosti, posebice u gorju povremeno će biti i malo snijega, a moguća je i kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom. U sjevernijim predjelima prema večeri smanjenje naoblake. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji umjereno, mjestimice i jako jugo.

U Zagrebu je jutros počeo padati slab snijeg.

Najviša dnevna temperatura od 0 do 4, a na obali, otocima i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva, na jugu ponegdje moguće i malo viša.

Idućih dana bit će promjenjivo i nestabilno s kišom, osobito na Jadranu i u obliku izraženijih pljuskova, a u unutrašnjosti će mjestimice povremeno biti i snijega, pri čemu je moguća i poledica, osobito u petak i subotu. Na Jadranu će puhati uglavnom umjereno i jako jugo te južni vjetar, a u subotu bura koja će u nedjelju oslabjeti. Od nedjelje sunčanije i uglavnom suho, prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Četvrtak će u početku biti većinom suh, no poslijepodne slijedi kišni val s jugozapada. Duž Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici može biti lokalno obilnije oborine. Jačat će jugo do olujnih razmjera. Ipak, uz južinu će osjetno zatopliti. Temperature bi na dijelovima Jadrana mogle rasti i do 20 stupnjeva, prognozira meteorologinja N1 Televizije.

U Lici i Gorskom kotaru padaju snijeg i ledena kiša

Kolnici su jutros mjestimice mokri i skliski, a u Lici i Gorskom kotaru mjestimice padaju snijeg i ledena kiša, javlja Hrvatski autoklub koji upozorava da je zbog niskih temperatura moguća poledica, osobito na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima te da u unutrašnjosti ima i magle.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti te je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema na cestama u Lici:

 

Iz kategorije: Vijesti